OM: dodelijk schot in Utrechtse Kanaalstraat was zelfverdediging

© Michiel van Beers
UTRECHT/AMERSFOORT - De officier van justitie eist ontslag van rechtsvervolging voor de man die de 44-jarige Utrechter Mohamed Daouaki vorig jaar doodschoot in de Utrechtse Kanaalstraat. De 36-jarige Amersfoorter Imad E. handelde volgens het Openbaar Ministerie uit noodweer. Wel is tegen hem een jaar cel geëist voor wapenbezit.
Mohamed werd 30 mei 2019 iets na 21.15 uur van minder dan een meter afstand door Imad E. in zijn zij geschoten. Daarbij werden zijn longen geraakt. Hij rende nog weg, maar bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. Veel mensen waren getuige van het drama. Zij zeggen dat het slachtoffer de verdachte aanviel met een groot mes. Volgens het OM kon Imad niet anders dan schieten, anders zou hij met het mes zijn bewerkt.

Ruzie over geld

Imad E. had een langlopende ruzie met het slachtoffer over geld. Mohamed zou hem 200 of 300 euro schuldig zijn geweest voor hasj. Imad zou eerder door het slachtoffer bij de keel zijn gegrepen toen hij bij hem langsging om dat geld te innen. Een paar uur voor het schietincident hadden de twee op straat ook al hevige ruzie over geld. De ruzie en het schietincident zijn grotendeels vastgelegd door camera's van stadstoezicht.
Imad zegt dat hij op 30 mei aan het begin van de avond op weg was naar zijn oom, die een winkel heeft in de Sumatrastraat. Daar zou hij toevallig Mohamed zijn tegengekomen, die ook in die straat woont. Agenten waren toevallig getuige van de ruzie die ontstond en zagen hoe Mohamed Imad sloeg. Toen de agenten tussenbeide kwamen liep Imad weg en maakte hij een snijdend gebaar over zijn hals.

Niet voor rede vatbaar

Na de ruzie was Mohamed volgens mensen uit zijn omgeving niet meer voor rede vatbaar. Hij zou een groot mes uit de gereedschapskist van een kluscollega hebben gehaald en op zoek zijn gegaan naar Imad. Mohamed reed met kennissen in de auto rond door de wijk Lombok. Volgens de andere inzittenden was hij nog niet klaar met de ruzie en zocht hij de confrontatie.
De Amersfoorter zegt dat hij het wapen altijd meenam als hij naar Utrecht ging, omdat hij zich al langer door Mohamed bedreigd voelde. Het zou alleen bedoeld zijn geweest om af te schrikken. Hij zou na de ruzie wat op straat hebben rondgehangen in Lombok, maar volgens het OM is hij naar Amersfoort gegaan om het wapen te halen. Dat zou blijken uit het feit dat zijn telefoon daar werd aangestraald toen hij om 20.15 uur gebeld.
Om 21.15 uur stond verdachte Imad E. in de Kanaalstraat met zijn oom en drie anderen te praten toen een auto met daarin Mohamed aan kwam rijden. Mohamed sprong uit de auto en rende met het grote mes in zijn hand op Imad af. Die trok het pistool uit zijn zak toen zijn belager op anderhalve meter afstand was, en schoot. Volgens het OM had hij geen tijd om te vluchten of op een ander lichaamsdeel dan de romp te richten, anders was hij gestoken.
Na het schietincident rende Mohamed dodelijk gewond weg. Er werd nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat was tevergeefs. Imad E. sloeg op de vlucht en werd een week later aangehouden.

Emotioneel

De zitting van vandaag was bijzonder emotioneel voor de nabestaanden van het slachtoffer. Namens de moeder werd een aangrijpende slachtofferverklaring voorgelezen, waarin het grote verdriet en verlies voor de familie duidelijk te horen was. Twee zussen van Mohamed waren in de rechtszaal aanwezig. Een van hen kon het niet aan om naar de 3D-animaties te kijken die op basis van de getuigenverklaringen van het schietincident waren gemaakt.
De andere zus werd woedend, omdat in het pleidooi van de verdediging de verdachte nadrukkelijk werd vrijgepleit en haar broer naar voren kwam als iemand die met een 'walgelijk mes' op jacht was geweest naar de verdachte en het aan zichzelf te danken had dat hij was neergeschoten. Volgens de nabestaanden had Mohamed het mes niet opgeheven en was hij niet van plan geweest om verdachte Imad te steken.

Vergiffenis

De nabestaanden eisen tienduizenden euro's van de verdachte voor affectieschade. Maar nu het OM vindt dat de verdachte uit noodweer doodslag heeft gepleegd, kunnen ze daar in deze strafzaak geen aanspraak meer op maken. Volgens de officier van justitie kunnen ze nog wel proberen om via de civiele rechter een schadevergoeding van Imad E. te vorderen.
De verdachte bood aan het einde van de zitting zijn verontschuldigingen aan de nabestaanden aan. Hij zei dat hij dit nooit had gewild, maar geen andere keuze had. Ook vroeg hij om vergiffenis. Imad M. zat bijna anderhalf jaar in voorarrest. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.