Kunstschilder uit Wijk bij Duurstede zoekt het bijzondere in het doodgewone

Stadsgezicht Wijk bij Duurstede
Stadsgezicht Wijk bij Duurstede © Jan Pieter Foppen
WIJK BIJ DUURSTEDE - Kunstschilder Jan Pieter Foppen uit Wijk bij Duurstede schildert alledaagse scenes waar je gewoonlijk aan voorbij loopt. Zoals de markt in Wijk waar de okergele tafeltjes omzoomd worden door rode geraniums en de zon het haar van de gasten beroert. Maar ook de bloemenmarkt in Utrecht, waar net een vrouw met een rode jas loopt.
"Het leuke van de stad is dat het bruist en beweegt. Hier in Wijk is dit terras een goed voorbeeld. Het ligt onder de bomen waardoor je schaduw krijgt, als het blad valt doet dat ook nog mee. Dat flikkert en er zit beweging in. Dat moet je ook niet tekenen, maar vlekken", aldus Foppen.
Jan Pieter Foppen ziet 'het gewone' toch net anders

Impressionist

Hij is een impressionist. Maar dan wel in het nu. Er staan dus geen koetsen en paarden maar auto's, fietsen en verkeersborden op zijn schilderijen. Jan Pieter wandelt door de stad met zijn camera en schetsboek en werkt het later uit in zijn atelier. "Ik maak ook altijd even notities over de kleur, want de camera ziet de kleurnuances niet goed en mijn ogen wel. Ik schrijf zelfs van de kleuren die ik ga gebruiken de tubes op."
Bloemenmarkt Utrecht
Bloemenmarkt Utrecht © Jan Pieter Foppen
Meer nog dan een plek wil Jan Pieter een sfeer laten zien. En ook het licht is een belangrijke factor. Van warme avondlicht tot het koele licht dat boven het ijs op de Utrechtse singels hangt.
Op zoek naar inspiratie voor een nieuw schilderij
Op zoek naar inspiratie voor een nieuw schilderij © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Hij wil zijn gevoel van schoonheid van de stad overbrengen op andere mensen. "Krijg meer oog voor de schoonheid die dichtbij ligt, waardeer het en geniet ervan, in plaats van er alleen maar doorheen te sjezen of langs heen te lopen. Het leuke is dat mensen dat ook in mijn werk herkennen, dan zien ze het in het schilderij en dan zeggen ze: O ja, dat is een mooie plek."
Bemuurde Weerd Utrecht
Bemuurde Weerd Utrecht © Jan Pieter Foppen
De schilderijen van Jan Pieter Foppen zijn permanent te zien in zijn eigen galerie in Wijk bij Duurstede. Op 2 en 3 oktober is er open huis.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.