RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Code rood raakt Utrechtse toerismesector hard: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Dat Duitsland en BelgiŽ nu Utrecht als risicogebied bestempelen vanwege het hoge aantal coronagevallen, is een grote klap voor de lokale toerismesector in de provincie. Het toerisme uit beide landen nam eerder dit jaar al spectaculair af. De sector verwacht nu dat toeristen uit onze buurlanden zich vrijwel helemaal niet meer laten zien.

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Michiel van der Schaaf. De directeur van het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei baalt dat zowel BelgiŽ als Duitsland besloten de provincie tot code rood te verklaren. Dat zijn juist de twee landen waar de meeste buitenlandse toeristen vandaan komen.

Geen zin in thuisquarantaine
Van der Schaaf denkt nu dat Duitse en Belgische toeristen die nog een verblijf in de regio hadden geboekt, deze snel afzeggen. "De drempel is te hoog", doelt hij op de coronaregels. Hij verwacht niet dat toeristen erop zitten te wachten om na hun reis verplicht in thuisquarantaine te gaan.

Duitsers zijn bij veel attracties in de stad de belangrijkste buitenlandse groep."
Utrecht Marketing

Ook de stad Utrecht vreest dat onder meer winkels, horeca en hotels nog maar weinig Duitse en Belgische toeristen gaan zien. Dat is een forse aderlating, omdat het om een grote groep gaat. "Duitsers zijn bij veel attracties in de stad de belangrijkste buitenlandse groep", zegt een woordvoerder van Utrecht Marketing. "Denk daarbij aan rondvaarten, stadswandelingen, museabezoek en fietstochten."

Dat is nu al in de cijfers terug te zien. "In de eerste zes maanden van dit jaar logeerden er 11.000 Duitsers in Utrecht", zegt de woordvoerder. "Dat waren er vorig jaar 21.000". Ook het aantal Belgische hotelgasten daalde al met 38 procent tot 8.000.

 Utrecht is normaal gesproken een populaire bestemming voor toeristen uit Duitsland Utrecht is normaal gesproken een populaire bestemming voor toeristen uit Duitsland | Foto: RTV Utrecht / Edwin Schuijl

Drempel
Een hoge drempel is er ook voor Utrechters die naar Duitsland en BelgiŽ willen reizen. Bij reisbureau Bolderman in Veenendaal zijn ze sinds het nieuws druk bezig om klanten die naar het populaire Duitsland willen een alternatief te bieden.
REIZEN NAAR DUITSLAND
Reizigers uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht moeten in Duitsland een negatieve COVID-test overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Of zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is.

Er bestaan ook uitzonderingen. Zo hoeven reizigers die op doorreis zijn geen test te overleggen. Stoppen om te tanken is toegestaan als er een mondkapje wordt gedragen. Ook voor sommige beroepsgroepen zoals diplomaten, stewardessen en vrachtwagenchauffeurs geldt een uitzondering.

REIZEN NAAR BELGIň
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon donderdag nog niet vertellen wat het Belgische reisadvies voor Utrechters betekent. Zodra dit duidelijk is, wordt dat gemeld op de site Nederlandwereldwijd.nl.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt bij navraag dat alle niet-essentiŽle reizen voor mensen die uit een code roodgebied komen, zijn verboden. Dat geldt vanaf vrijdag 16.00 uur dus ook voor inwoners van de provincie Utrecht.

"We zijn nu aan het bekijken welke busreizen van ons naar Duitsland gaan en uit welke provincie de reizigers komen", zegt Onno Hosman. Iedereen die uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht komt, krijgt een alternatief aangeboden. "Bijvoorbeeld naar Oostenrijk, maar een Nederlandse bestemming als Drenthe kan ook."

Reizigers die nog niet willen omboeken, kunnen een voucher krijgen. Voorlopig worden alleen reizigers benaderd die de komende weken hebben geboekt. "We kijken nu naar de reizen tot 5 oktober", zegt Hosman. "De ontwikkelingen volgen zich ook razendsnel op."

Expats
Duitsers in Nederland maken zich eveneens zorgen, zegt Thomas Klimeck. Hij is beheerder van de bij Duitse expats populaire site Dachist.org. Hij krijgt veel berichten van expats die zich afvragen of ze nog wel naar hun thuisland kunnen.

"Dan is de moeder jarig, of heeft een broer een kindje gekregen, of mensen willen gewoon iemand bezoeken. Maar we lopen nu tegen de feiten aan", zegt hij. Veel Duitsers ziet hij de trip terug de komende tijd niet maken. "Het weekendje Duitsland valt weg de komende weken."

Dat komt ook doordat het lastig is om aan de strenge Duitse regels te voldoen. Met de huidige wachttijden is het lastig om een negatieve coronatest te overleggen die de afgelopen 48 uur is afgenomen. Een commerciŽle test kan een alternatief zijn, maar is ook prijzig, zegt Klimeck.

Wie wel naar Duitsland wil, kan het beste contact opnemen met de regionale Gesundheitsamt (de Duitse GGD). Volgens Klimeck interpreteren de verschillende Duitse regio's de coronaregels allemaal net even anders. "Sommige zijn heel strikt met de richtlijnen en sommige zijn daar iets makkelijker in. Dus mijn advies is neem contact op met het Gesundheidsamt op om het advies te achterhalen."

Campagne
Voor de toerismesector in de eigen provincie zit er in de tussentijd niets anders op dan zich aan te passen aan de huidige situatie. Iets wat ook de afgelopen maanden al werd gedaan. Zo begon het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei verschillende campagnes om de regio in eigen land te promoten, zegt Van der Schaaf.

 Vakantieparken en campings moesten het de afgelopen periode vooral van Nederlandse gasten hebben Vakantieparken en campings moesten het de afgelopen periode vooral van Nederlandse gasten hebben | Foto: RTV Utrecht / Robert-Jan Booij

Met succes, want de afgelopen periode zaten vakantieparken en campings vol met Nederlandse gasten. Zij kozen al dan niet noodgedwongen voor een vakantie in eigen land. Ook Utrecht Marketing herkent dat de binnenlandse markt belangrijker wordt.

Toch blijft het omzetverlies aanzienlijk. "Het verloren voorjaar maken we niet meer goed", zegt Van der Schaaf. De directeur hoopt nu dat de vakantie in eigen land goed zo goed is bevallen dat de Nederlandse toeristen ook volgend jaar weer terugkomen. "We kijken vooruit naar 2021", zegt hij.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -