RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raad kritisch op plan voor Jaarbeurskwartier

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is kritisch op de plannen van de Jaarbeurs. Die wil zich terugtrekken op slechts een deel van de grond die ze nu nog in gebruik hebben. Dat geeft ruimte voor andere ontwikkelingen zoals woningen of centrumfuncties. De gemeente heeft die plannen in een zogenoemd startdocument voorgelegd aan de gemeenteraad. Die vinden die notitie op veel aspecten te mager.

Eind vorig jaar presenteerde Jaarbeurs haar masterplan voor de toekomst. De kers op de taart was een park op het dak van de hallen. Verder zullen er heel veel parkeerplaatsen gaan verdwijnen. Rond de Jaarbeurs moeten er duizenden woningen komen. Maar daarnaast ook horeca, een theater en een grote concertzaal, voor bijvoorbeeld popconcerten.

Geen kers op de taart
Om met de kers op de taart te beginnen, die blijkt niet te betalen. Dat vertelde de Jaarbeurs tijdens een informatiebijeenkomst van de raad. De Jaarbeurs komt tientallen miljoenen euro's te kort en zegt het park op het dak alleen te kunnen realiseren als de gemeente 80 miljoen euro bijlegt. Daar reageren veel partijen in de raad teleurgesteld op.

Maarten Koning van D66 mist concrete ambities in het plan. Hij zou graag zien dat er meer cultuurfuncties in de plannen worden opgenomen, zoals musea. Maar hij zou ook graag zien dat er discotheken komen en een festivalterrein. Ook pleit hij voor meer sportvelden. Wethouder Klaas Verschuure (D66) noemt meer sportvelden in het gebied ingewikkeld. "Er wordt wel gedacht aan een sporthal die in dit gebied zou kunnen landen."

Parkeerplaatsen
Diverse partijen maken zich zorgen over de mobiliteit. Eerder werd er in plannen voor andere gebieden bedacht dat het Jaarbeursterrein een zogenoemde afvang zou zijn voor automobilisten die elders in het centrum zouden moeten zijn. Er waren zelfs futuristische plannen voor een kabelbaan van de Jaarbeurs naar het centrum. Maar in de huidige plannen voor het Jaarbeurskwartier worden juist veel parkeerplaatsen geschrapt. Marijn de Pagter van de Utrechtse VVD vraagt daarom in de startnotitie op te nemen dat er de eerder toegezegde 2000 parkeerplaatsen in het gebied moeten komen.

Ook Sander van Waveren van het CDA is kritisch op de mobiliteitsplannen in het plan. Hij snijdt een ander probleem aan: met de plannen wordt het centrum van de stad een stuk groter. En daarmee worden de loopafstanden binnen het centrum wat hem betreft te lang. Hij pleit voor een kleinschalig OV-netwerk, waarbij hij denkt aan iets als riksja's, een soort fietstaxi's.

Sociale woningbouw
Rick van der Zweth van de PvdA mist de ambitie om vooral veel sociale woningbouw te realiseren. In het bestaande beleid van de gemeente is sprake van 35% sociale woningbouw bij nieuwe projecten. De PvdA zou graag een hoger percentage hebben, maar wil op zijn minst dat die 35% in de startnotitie wordt opgenomen.

De kritiek van de raad kwam naar voren tijdens een commissievergadering. Op een later stadium gaat het debat over het Jaarbeurskwartier verder, onder meer in een vergadering van de plenaire gemeenteraad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -