Meerdere bezoekers stadsstrand Utrecht bedreigd door omwonenden

© Facebookpagina SOIA
UTRECHT - Tientallen Utrechters hebben meldingen gedaan bij de gemeente en de politie over bedreigingen door bewoners van de Kanaalweg in Utrecht of obstructie van de weg. De melders zijn bezoekers van het stadsstrand op het puntje van de wijk Oog in Al. Daar is een openbaar park en een commerciële uitspanning met de naam SOIA.
Om bij het stadsstrand te komen moeten bezoekers langs een kamp met een aantal woonwagens en een woonhuis. De bewoner van dit huis en de woonwagenbewoners klagen al tijden over overlast van de bezoekers van het strand. Zo zouden zowel mannen als vrouwen wildplassen en -poepen rond hun woningen. Veel bezoekers zouden dronken en luidruchtig zijn. Ook worden fietsen her en der geparkeerd.

Weg geblokkeerd

De bewoners proberen al een aantal jaar het bezoek aan het strand te ontmoedigen door de Kanaalweg te blokkeren. Zij willen dat bezoekers door het park fietsen en willen dat er helemaal geen auto's van bezoekers voor hun deur langs rijden. De blokkade van de Kanaalweg gebeurt met voertuigen als auto's en caravans, maar ook met borden en andere fysieke obstakels.
Dit is een doorn in het oog van een aantal partijen in de raad, zoals D66 en Student & Starter. Die vinden dat bewoners niet het recht in eigen hand mogen nemen door wegen te blokkeren. Ze wilden van burgemeester Peter den Oudsten weten hoe vaak bezoekers van het strand meldingen van belemmeringen hebben gedaan bij de gemeente of de politie.
De burgemeester antwoordde dat er dit jaar 34 meldingen zijn binnengekomen bij de gemeente, maar hij ging niet in op de aard van die meldingen. De afgelopen drie maanden zijn er daarnaast vijftien meldingen en aangiftes bij de politie gedaan, in acht gevallen ging het om bedreiging.

Handhaven waar het kan

Dit baart de burgemeester zorgen: "We blijven daarom alert, de politie gaat regelmatig surveilleren en we treden handhavend op als het kan." Ook hebben de bewoners vandaag een 'last onder dwangsom' gekregen vanwege het blokkeren van de openbare weg. Daarmee riskeren ze een boete als hun voorwerpen de openbare weg blijven blokkeren.
Maar ook aan de belangen van de bewoners wordt gedacht. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om een permanente openbare toiletvoorziening bij het strand aan te leggen. Eerder deze zomer waren er al afspraken gemaakt met de ondernemer van het restaurant over een gezamenlijk beheer van toiletten bij het strand. Als er een permanente openbare voorziening komt, dan zou dat ook in samenwerking met de horecaondernemer kunnen gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.