Gemeente Utrecht leidt geen financiële schade door tramdebacle.

© Rick Huisinga
UTRECHT - De kosten voor de vertraging bij de verbouwing van de sneltram tussen Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein komen helemaal ten laste van de provincie. Dat zegt wethouder Lot van Hooijdonk vandaag tegen de Utrechtse gemeenteraad.
Van Hooijdonk (GroenLinks) is 'not amused' door de vertraging: "Ongelofelijk vervelend dat dit gebeurd is, vooral voor de reizigers." De tram tussen Utrecht en Nieuwegein werd deze zomer vernieuwd. Lage trams vervangen de oude hoge trams en daarom moesten ook alle perrons verlaagd worden. Maar de provincie vergat de juiste vergunningen aan te vragen. En ondanks dat het project zo goed als afgerond is, gaan de trams pas over een aantal maanden rijden.
Een tiental partijen in de raad verbaasde zich erover dat de wethouders van IJsselstein en Nieuwegein wel hun onvrede openbaar maakten voor de camera's van RTV Utrecht, maar dat Van Hooijdonk niet te horen was. De partijen geven aan dat ook veel Utrechters van de tram gebruik maken en dat zij nu dus zijn aangewezen op vervangend vervoer. Susanne Schilderman (D66) merkte op dat veel reizigers nu onnodig vaak moeten overstappen als ze met de bus reizen. Van Hooijdonk gaf aan dat te zullen gaan bespreken met haar provinciale evenknie Arne Schaddelee (ChristenUnie).
Voor wat betreft de kosten die met de vertraging te maken hebben, meldde de wethouder dat die allemaal voor rekening van de provincie komen. Op een vraag van de VVD of er ook een schadeclaim richting de provincie gaat, antwoordde ze dat ze niet ziet welke kosten de gemeente in dit geval extra moet maken. En dus is er ook niets te claimen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.