RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse Heuvelrug heeft begroting rond, maar dat gaat bewoners wel wat kosten

UTRECHTSE HEUVELRUG - Gemeente Utrechtse Heuvelrug verwacht tussen 2021 en 2024 de begroting financieel sluitend te krijgen. Daarbij weet het college naar eigen zeggen ook het niveau van voorzieningen en zorg voor de bewoners op peil te houden. Dat gaat niet zonder slag of stoot: de burger moet de portemonnee trekken.

In de begroting die vandaag aan de gemeenteraad is gepresenteerd staat onder meer dat de rioolheffing en de afvalstofheffingen omhoog gaan. "In dat opzicht is het een dubbele boodschap", laat het college weten. Wethouder Gerrit Boonzaaijer wijst daarbij op de moeilijke periode waarin iedereen zich bevindt. "Deze begroting is opgesteld in een jaar waarin we ons meer dan ooit bevinden in een tijd van grote veranderingen. In sommige opzichten gaan die veranderingen gepaard met de nodige onzekerheden, zoals de gevolgen van de coronacrisis en de onduidelijkheden over de inkomsten die we als gemeenten van het Rijk krijgen."

De gemeente blijft zich inzetten om meer geld los te krijgen van de overheid. Gemeenten vinden dat ze te weinig geld krijgen voor bijvoorbeeld de jeugdzorg, terwijl ze daar de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheid in krijgen. Heuvelrug kwam daardoor flink in de schulden te zitten maar schrijft nu: "En hoewel er nog altijd werk aan de winkel is om op lange termijn ook echt financieel gezond te zijn en te blijven, heeft de lobby van de afgelopen jaren er nu toch toe geleid dat er vanuit het Rijk stappen worden gezet. Als gevolg van deze lobby is er meer incidenteel geld naar de gemeente gekomen. Zowel voor jeugdzorg als ook voor de effecten van corona."

De meerjarenbegroting wordt op 26 oktober voor het eerst behandeld in de gemeenteraad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -