UMC Utrecht probeert nieuwe coronatest: uitslag binnen een kwartier

© ANP
UTRECHT - Binnen 15 minuten weten of je corona hebt met een sneltest. Het kan binnenkort misschien wel de werkelijkheid worden. Maar dan moeten eerst de sneltests zelf een test ondergaan. Daar is het UMC Utrecht deze week mee begonnen. De NOS sprak met het ziekenhuis over de snelteststraat.
Coronatests bestaan op dit moment uit de zogenoemde PCR-tests. Die tonen aan of er bepaalde stukjes genetisch materiaal in een monster zitten, en in het geval van de coronatest gaat het dan dus om het genetisch materiaal van het coronavirus. De PCR-test werkt erg goed omdat hij heel gevoelig is. Nadeel is wel dat het lang duurt voor er een uitslag is: het uitvoeren van de test in een laboratorium duurt rond de vijf uur. En dan moeten al die wattenstaafjes ook nog eens naar het lab worden gebracht, en dat ligt soms in Duitsland en binnenkort mogelijk zelfs in Abu Dhabi.
Een sneltest zou uitsluitsel kunnen bieden. Die tests zijn weliswaar minder gevoelig dan een PCR-test maar kunnen wel helpen om onderscheid te maken tussen mensen die het virus zeker wel hebben en mensen die alsnog een PCR-test moeten ondergaan. Microbioloog Rob Schuurman: "Op dit moment hebben we veel mensen in Nederland met een acute infectie. Dat betekent meestal dat ze veel virusdeeltjes bij zich dragen. Bij hen kunnen we de sneltest waarschijnlijk goed gebruiken om aan te tonen of ze het virus hebben." Als de sneltest negatief is, zou zo iemand dan alsnog een PCR-test kunnen krijgen om zeker te weten dat hij of zij niet nog minieme aantallen virusdeeltjes bij zich draagt (omdat de patiënt bijvoorbeeld net is aangestoken).
De sneltests zouden dus naast de PCR-test ingezet moeten worden en kunnen in 15 à 20 minuten een uitslag laten zien. Tijdens de proef in het UMC Utrecht krijgen deelnemers een gewone PCR-test en een sneltest. De uitslagen worden naast elkaar gehouden om te zien hoe betrouwbaar de nieuwe test is. Volgende week beginnen ook proeven in andere ziekenhuizen.
De proef duurt drie weken. Daarna wordt de knoop doorgehakt of de sneltest breder zal worden ingezet.
UMC Utrecht probeert een nieuwe coronatest: uitslag binnen een kwartier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.