Ondanks kritiek hoopt Saltro al snel coronatesten naar Abu Dhabi te sturen: 'Staan in de startblokken'

© Pexels
UTRECHT - Het Utrechtse Saltro hoopt vandaag te horen of het coronatesten mag laten analyseren door een zusterlab in Abu Dhabi. Op het voornemen kwam veel kritiek, maar Saltro is desondanks hoopvol dat de benodigde goedkeuring van de minister er komt. Bij groen licht zouden de eerste testen al binnen enkele dagen naar Abu Dhabi gestuurd kunnen worden, zegt Wim Knol van Saltro.
"Iedereen staat in de startblokken", zegt Knol. "De afgelopen dagen hebben we gezorgd dat de logistiek geregeld is." Het wachten is op goedkeuring vanuit Den Haag. Bij minister Hugo de Jonge ligt een uitgebreid voorstel waar door veel juristen aan gewerkt is, zegt Knol. "Dat wordt natuurlijk zeer goed bekeken. En hij moet er een klap op geven, om het zo maar te zeggen."
De Autoriteit Persoonsgegevens zette eerder vraagtekens bij het waarborgen van privacygegevens als de coronatesten naar Abu Dhabi gestuurd worden. "Dat is een heikel punt', zegt Wim Knol van Saltro. "De privacy moet zijn gewaarborgd, want anders kan het uiteraard niet doorgaan. Maar dat ziet er goed uit. We denken dat het mogelijk is en we verwachten op korte termijn uitsluitsel."

Testcapaciteit

Als de deal doorgaat, wordt er een gat gedicht in de Nederlandse testcapaciteit. Saltro zegt tienduizend testen per dag naar de Verenigde Arabische Emiraten te kunnen sturen. Knol: "En dat is ook precies het aantal dat nu wordt genoemd als tekort." De uitslag van die testen is binnen 48 uur bekend, ondanks dat het zeker zes uur vliegen is naar Abu Dhabi. "Mogelijk kunnen we de uitslagen nog sneller bekend maken", aldus Knol.
Wim Knol van Saltro vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht over de samenwerking met Abu Dhabi

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.