LAKS ziet probleem: zieke scholier moet thuisblijven op dag van examen

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Middelbare scholieren die vanwege verkoudheidsklachten thuis moeten blijven en daardoor een schoolexamen missen, mogen die toets op sommige scholen niet meer inhalen. En daardoor dreigt de situatie te ontstaan dat zieke tieners toch naar school komen. Scholierenvakbond LAKS in Utrecht trekt aan de bel.
Tijdens de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Maar als leerlingen op de dag van dat examen wakker worden met een snotneus mogen ze volgens de coronaregels niet naar school. En als ze niet komen opdagen, kunnen ze de kans verliezen om het examen te mogen doen. "Het kan zijn dat een leerling dan toch gaat, omdat die anders vreest het examen niet meer te kunnen doen. Maar met de oplopende besmettingen is dat natuurlijk iets dat we willen voorkomen", zegt voorzitter Nienke Luijckx van LAKS.
De vakbond voor scholieren zegt van tientallen leerlingen te hebben gehoord dat ze nu een schoolexamen of herkansing missen. En dat is vreemd volgens Luijckx: "We hebben de coronaregels met z'n allen afgesproken, dus dan is het gek dat veel scholen dat niet goed hebben geregeld."
Minister Slob van Onderwijs zegt dat scholen ervoor moeten zorgen dat leerlingen die ziek zijn geweest toch de kans krijgen examen te doen. "Leerlingen moeten zich niet gedwongen voelen om met klachten naar school te gaan." Scholen moeten volgens hem 'flexibel' zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.