UU wil wat doen aan 'no-showers' die schaarse studieplekken bezet houden

UTRECHT - Studenten in Utrecht worstelen met het bemachtigen van een studieplek. Wie niet thuis wil blokken maar een plekje in bijvoorbeeld de nieuwe bieb aan de Neude zoekt, moet in alle vroegte en in weer en wind in de rij staan. En voor een studieplek bij de universiteit of hogeschool moet ruim van te voren gereserveerd worden. Om die spaarzame plekken beter te benutten komt de universiteit nu met een nieuw reserveringssysteem.
Sinds de opening van de bibliotheek op de Neude staat elke dag wel een rij om één van de honderd plekjes te bemachtigen. De vroegste vogels melden zich al om 8.15 uur, de deuren gaan om 9.00 uur open. "Als je later komt, wordt het lastig om een plek te vinden", weet UU-student Anne.
PhD-student Nick liep vorige week een plaatsje mis. "Ik was hier iets voor negenen en kon toen alleen nog maar op de trap zitten. En ik ben al geen ochtendpersoon", beklaagt hij zich.
Deze studenten zien graag verandering komen in het huidige systeem.
Ook de onderwijsinstellingen hebben te maken met krapte. In plaats van de normale 1500 plekken in de Universiteitsbibliotheek, zijn het er door corona nu nog geen 300, verdeeld over de binnenstad en de Uithof. Om drukte ter plaatse te voorkomen, kun je die plekken op voorhand via een online systeem reserveren.
Daarvoor moet je een goede planner zijn, blijkt uit de verhalen van studenten. Plekjes kunnen nu maximaal twee weken van tevoren worden geboekt. "En dan zit het meestal al vol", zegt Anne.
We benutten ongeveer 1/3e van onze capaciteit.
Bibliotheek Utrecht
Bij de bibliotheek op de Neude zijn elke dag zo'n 100 plekken beschikbaar. Soms wat meer, als bepaalde ruimtes niet worden gebruikt voor andere activiteiten. In de rij staan voornamelijk studenten van andere onderwijsinstellingen en thuiswerkers. Zij mogelijk namelijk niet in de Universiteitsbieb reserveren.
De rij getuigt: ook de openbare bibliotheken kampen met een tekort. "We benutten ongeveer 1/3e van onze capaciteit", vertelt een medewerker van de Bibliotheek Utrecht. Niet alleen bij de Neude maar ook op andere locaties in de stad geldt het 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-principe. "In heel Utrecht is meer vraag dan aanbod. We moeten studenten regelmatig teleurstellen. Er moet ook plek zijn voor mensen die een boek of krantje willen lezen."
Bij de universiteit hebben ze sinds de zomer het aantal studieplekken wat uitgebreid. "Maar dit is echt het maximale", laat een medewerker weten. We hebben nog zo veel mogelijk geschoven met looproutes maar we zijn erg beperkt door de inrichtingen van de gebouwen, die zijn niet op de maatregelen ontworpen." Bovendien zijn een aantal ruimtes niet bruikbaar omdat de luchtcirculatie daar niet aan de voorwaarden voldoet.

'Kwart van plekken onbezet'

Bovendien wordt de toch al beperkte capaciteit niet volledig benut. "We hebben te maken met no-shows", laat de UB weten. Ook de Hogeschool Utrecht, kampt met dat probleem: "deze week waren rond de middag alle 130 plekken gereserveerd maar kwam 25 procent niet opdagen."
Studenten onderschrijven dat probleem. "Volgens mij zijn er veel meer plekken beschikbaar", en "soms blijft de plek naast mij gewoon leeg", zeggen zij tegen RTV Utrecht. Dat terwijl er volgens het online systeem geen plek meer zou zijn.
De Universiteit erkent het probleem en wil daar nu wat aan doen. Vanaf maandag moet je binnen 30 minuten verschijnen, anders vervalt je plaats en komt die weer beschikbaar in het online systeem. Bovendien kan er nog maar een week van tevoren worden gereserveerd. Daarnaast probeert de UB met oproepen de studenten meer te spreiden. "Ga bijvoorbeeld 's avonds studeren, dan is er vaak nog plek."

Tentamens

Hoewel het eerste blok nog niet halverwege is, wordt er al wel aan de tentamens gedacht. Om de toenemende vraag dan wat tegemoet te komen, biedt de UB, net als in andere jaren, ruimere openingstijden. Er kan dan tot half 1 's nachts worden gestudeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.