Politie gaat vaker controleren op overlastgevende jongeren bij pont tussen Lopik en Ameide

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMEIDE/LOPIK - Het moet klaar zijn met de overlast van jongeren bij het pontje tussen Lopik en Ameide, vindt de gemeente Vijfheerenlanden. Afgelopen zomer scholden kinderen de schippers vaak uit en bekogelden ze hen met modder. Daarom gaan agenten nu vaker surveilleren bij de pont.
De meeste overlast komt van de kant van Lopik, waar kinderen vaak rondhangen bij natuurgebied Salmsteke, langs de Lekdijk. De politie kan daar alleen met de fiets of te voet komen, dus kunnen vervelende kinderen zich snel uit de voeten maken.
Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden wil dat schippers volgende zomer rustig hun werk kunnen doen. Dus heeft hij de wijkagent en de medewerkers van het pontje met elkaar in contact gebracht. Als er overlast is moeten de schippers eerder aan de bel trekken.

Schippers wilden stoppen

Het bestuur van het pontje dreigde vorige maand nog te stoppen met varen. Zo ver is het (nog) niet gekomen. Inmiddels is het een stuk rustiger qua overlast. Maar dat komt volgens Andries Nellestijn, bestuurslid van het pontje, vooral door het slechtere weer. Er spelen amper nog kinderen bij Salmsteke. Ook omdat de scholen weer begonnen zijn. "We hebben alleen wat fietsers en wandelaars."
Vanaf 1 oktober stopt de pont met varen. Volgend jaar gaan de schippers weer van start, maar vanwege corona is nog niet duidelijk op welke datum. Nellestijn is benieuwd of zijn personeel dan weer wordt bekogeld met modder. "Met name in de maanden juni, juli en augustus heb je dit probleem, op mooie dagen. Maar de wijkagent komt nu wel wat vaker langs gelukkig."
Mochten de schippers hun dreigement ooit uitvoeren - en stoppen met varen - dan hebben inwoners van Ameide die de Lek willen oversteken een logistiek probleem. "Je moet naar Schoonhoven, of via de Lekbrug bij Vianen. Dat is een kilometer of twaalf om."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.