Vuurwerkverkoper uit Soest baalt van verbod: 'Dit is het begin van het einde'

© Pixabay
SOEST - Hij had het niet aan zien komen, de 64-jarige Evert Hooijer uit Soest. Gisteren besloot zijn gemeenteraad tot een vuurwerkverbod en dat viel de ondernemer rauw op zijn dak. Hij verkoopt al decennialang vuurwerk en vreest nu voor zijn handel. "Ik ben er gewoon kapot van."
Hooijer was twaalf jaar toen zijn vader begon met het verkopen van vuurwerk in 1968. In de 52 jaar die daarop volgden heeft Hooijer geen jaar aan verkoop gemist. "Altijd staan we klaar om duizenden mensen van vuurwerk te voorzien. In die geschiedenis heb ik zoveel meegemaakt. We moesten kluizen bouwen en een sprinklerinstallatie plaatsen na de vuurwerkramp in Enschede. We hebben alle stormen doorstaan maar deze storm kan ik niet keren. Dit besluit voelt voor ons als het begin van het einde van die geschiedenis."

Nooit overlegd

De gemeente heeft dit besluit plotseling genomen, vindt hij. "Ik moest van de pers horen dat het verbod er komt. Er wordt nooit overlegd met handelaren. Aan het begin van dit jaar is er wel een motie ingediend door de groene partijen maar door corona hoorde je er niets over. Ik dacht: dat gaat dan in een andere tijd wel beslist worden. Het valt ons zwaar tegen dat ze het ineens gisteren hebben bepaald."
"Bovendien is Soest helemaal geen dorp waar veel calamiteiten zijn op oudejaarsnacht", vervolgt Hooijer. "Natuurlijk gebeurt er wel eens wat maar het is nooit ernstig. En dan blijkt het de eerste gemeente binnen Utrecht die zo'n beslissing neemt. Ik denk dat er hogere prioriteiten liggen binnen Soest. Bovendien legt de gemeente hiermee het probleem bij buurtgemeenten. Straks staat iedereen in Baarn en Amersfoort vuurwerk af te steken. Maar eerlijk gezegd, en ik wil de gemeente niet ontmoedigen, denk ik dat mensen in Soest alsnog vuurwerk af gaan steken."

Stoppen is te makkelijk

Hooijer blijft zijn vuurwerk gewoon verkopen want dat mag nog, ook in Soest. Stoppen vindt hij na 52 jaar te makkelijk. Normaal gesproken verdient hij een goede cent met de verkoop van siervuurwerk. De kans is groot dat die inkomsten nu slinken. Hij hoopt op een goede online opbrengst, en mensen kunnen in zijn winkel terecht, tot zijn grote vreugd.
"De mensen in onze winkel hebben net kerst gehad en willen tijdens oud en nieuw een mooie nacht vieren. Daar hoort vuurwerk bij. We hebben altijd met opgewekte mensen te maken. We geven klein vuurwerk weg aan kinderen en delen oliebollen uit. Een jaarwisseling zonder vuurwerk is voor een Nederlander heel onwerkelijk. Maar wij gaan er nog wel voor zorgen dat ze vuurwerk krijgen."
In UNieuws sprak onze verslaggever met verschillende partijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.