Ouderen willen meer actie tegen toename coronabesmettingen

© Pixabay
WOERDEN - Veel senioren vinden dat het kabinet meer moet doen tegen het oplopen van het aantal coronabesmettingen. Dat beweert ouderenorganisatie ANBO in Woerden op basis van een eigen peiling onder ruim 5400 mensen vanaf 65 jaar. Ze willen een strengere controle op de naleving van de regels.
Bijna twee derde van de ondervraagden vindt dat er beter moet worden gehandhaafd op de 1,5 meter afstand en 60 procent wil dat mondkapjes verplicht moeten worden in supermarkten en andere winkels. Zes van de tien ouderen willen ook graag dat er, net als in het begin van de coronacrisis, een gastheer of gastvrouw bij de ingang van de supermarkt staat om mensen te wijzen op het afstand-houden en om de winkelkarretjes schoon te maken.
Over de peiling:

- De peiling van ANBO vond plaats op 24 en 25 september 2020

- Van de ruim 5400 respondenten is 47 procent man en 53 procent vrouw

- Van alle respondenten was 23 procent tussen de 65 en 70 jaar, 54 procent tussen de 70 en 80 jaar oud en 16 procent ouder dan 80 jaar

Van de ruim 5400 respondenten zegt 43 procent (heel) bang te zijn voor de tweede golf. Niet alleen de ziekte zelf wordt gevreesd, maar ook het eventuele wekenlang alleen thuiszitten. "In de eerste coronagolf hebben we duizenden ouderen aan de telefoon gehad die niet of nauwelijks contact hadden met anderen. Sommige van hen waren echt depressief omdat ze wekenlang alleen thuis zaten. Ik snap dus heel goed dat veel mensen zich daar nu weer zorgen om maken", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.
Veel ouderen melden dat ze de afgelopen tijd al veel deden om zich te beschermen tegen het coronavirus. Toch willen nogal wat senioren er nu nog een schepje bovenop doen, zoals minder vaak naar de supermarkt, minder vaak of geen bezoek ontvangen of afleggen, en al helemaal niet naar horeca, museum en theater.
Ruim driekwart van de ouderen denkt dat de coronacrisis nog heel lang gaat duren. Daarom organiseert de ANBO ook weer meer online-activiteiten, zoals stoelyoga.
De ouderenbond heropent maandag de telefoonlijn voor ouderen die vragen hebben over corona. Ook kunnen ouderen bellen als ze een praatje willen maken omdat ze zich alleen voelen. Volgens ANBO is er behoefte aan de mogelijkheid tot contactmaken omdat de coronacrisis nog wel een tijd zal duren. In het voorjaar belden zo'n 7.000 mensen met het telefoonnummer 0348-466666.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.