RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hekendorp heeft weer een eigen brug over de Hollandse IJssel


HEKENDORP - Hekendorp, een klein dorp in de provincie Utrecht, heeft weer een eigen brug over de Hollandse IJssel. Een plaatselijke actrice kroop in de rol van prinses Wilhelmina van Pruisen en opende samen met haar hofdame en wethouder Walther Kok uit Oudewater de nieuwe brug: de Wilhelmina van Pruisen-brug.

 Een plaatselijke actrice kroop in de rol van prinses Wilhelmina van Pruisen. Een plaatselijke actrice kroop in de rol van prinses Wilhelmina van Pruisen. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod

De nieuwe brug is van staal en kostte 900.000 euro. Een fors bedrag, maar het schilderachtige dorp heeft er dan ook een monumentale brug voor gekregen. Het ontwerp is gebaseerd op een andere ophaalbrug in Haastrecht, een dorp verderop langs de rivier. De vorige brug was van hout en moest vervangen worden.

Prinses Wilhelmina van Pruisen (1751 - 1820) heeft een band met het dorp. Zij was de vrouw van de gehate stadhouder Willem V, die verdreven was uit Den Haag door Patriotten. Toen de prinses in het geheim wilde terugkeren naar Den Haag, werd haar koets bij Hekendorp tegengehouden en werd de prinses enige tijd vastgehouden in een kaasboerderij. Inwoners van het dorp koesteren de historie, vorig jaar werd de aanhouding met tientallen acteurs, kanonnen en musketten en een antieke koets nagespeeld.

In verband met corona waren de plichtplegingen wat meer op het water gericht: inwoners van het dorp gaan later vandaag met versierde bootjes onder de brug door. Ook wordt langs de oever de wedstrijd rond 'De slimste Hekendorper' uitgevochten. Wie verliest, haalt een nat pak in de Hollandse IJssel, zo is de bedoeling. Publiek krijgt een eigen afgetekend vak langs het water om zo voldoende afstand te kunnen garanderen.

 De nieuwe brug van Hekendorp. De nieuwe brug van Hekendorp. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -