'Size matters' wél bij NK pompoenkweken: 'In Engeland slopen concurrenten elkaars pompoen'

UTRECHT - Bij de groentewinkel of in de supermarkt zal je de pompoenen niet aantreffen die meedoen aan het Nederlands Kampioenschap pompoenkweken. Om een exemplaar van 70 kilo lachen ze, pas bij een megavrucht van een paar honderd kilo doe je als kweker mee om de prijzen. Die van Wouter de Wever is met 711,5 kilo zwaar genoeg voor de dagwinst: "Nu gaat 'ie naar een tuincentrum."
Belg Wouter de Wever pakte de winst met zijn reuzepompoen.
Belg Wouter de Wever pakte de winst met zijn reuzepompoen. © RTV Utrecht
Zo'n twintig knoepers van pompoenen liggen uitgestald op een grasveld bij de Botanische Tuinen in Utrecht. Het evenement vindt alweer voor de vijfde keer plaats. Een echt NK is het niet. Eerder een open kampioenschap, want Duitsers, Italianen en Belgen schrijven zich ook steevast in. Dit jaar zijn er vanwege de coronamaatregelen - naast de Nederlandse deelnemers - alleen Belgische deelnemers. Zoals twintigers Wannes en Margaux: "Het is groter dan vorig jaar. Toen we hier aankwamen dachten we echt: wow!"

Evenement

Waar de Vlamingen op doelen zijn de extra tenten die om het schouwspel met de pompoenen heen staan: een tent waar een Halloweenpompoen te maken is en stallen met tuingereedschap. Overal prijkt de naam van hoofdsponsor Canna. Canna prijst zichzelf aan als de plantenvoedingsspecialist voor de hobbykweker. Dit kampioenschap is door hen geïnitieerd en daarom logischerwijs een promotie-evenement. Gillis Gelissen werkt bij de meststoffenproducent: "Eigenlijk laten we zien; wilt u een pompoen van dit formaat? Gebruik dan onze producten."
Maar zo simpel is het niet om een reusachtige pompoen te kweken, er komt meer bij kijken dan wat 'groente-steroïden'. De neven Arnold en Iwan Horde uit Leerdam weten er alles van. Tijdens dit NK verrichten ze de metingen maar ze kweken zelf ook. "Je kweekt pompoenen," legt Arnold uit, "en dan wil je ook weleens proberen hoe groot je 'm kunt krijgen."
Honderden kilo's schoon aan de haak!
Honderden kilo's schoon aan de haak! © RTV Utrecht

Size matters

De reuzepompoen is een project van enkele maanden. In maart gaat het plantje de grond in en dan is het een kwestie van goed voor de plant zorgen. "Natuurlijk voegen we krachtvoer aan het water toe, maar je hebt ook algauw zo'n 80 vierkante meter grond nodig." Om een pompoen van wereldformaat te kweken moet de kweker ervoor zorgen dat er maar één vrucht aan de plant komt, alle energie moet in die ene pompoen gaan zitten. Het dagelijks waterverbruik kan oplopen tot z'n 400 liter. "Ja, daar ben je dan zo'n anderhalf uur per dag mee bezig", aldus Arnold Horde.
Het NK biedt ook een subcompetitie aan voor andere plus-size groenten. Zo liggen er ook kolen, courgettes en chilipepers. Op een tafel prijkt ook een grote gourd -pompoensoort- van 16kilo, goed voor de eerste prijs in die categorie. "Het is ook de enige die meedeed." Hobbykweker Ellen Intven kan er wel om lachen. Ze had eigenlijk willen meedingen in de competitie voor grootste veldpompoen, maar door problemen in en onder de grond is dat niet gelukt: "Er zaten aaltjes in de grond en daardoor gingen al mijn planten stuk. Gelukkig heeft een gourd het gered. Het is gewoon een leuk evenement en nu ik toch iets kan laten zien voelt dat goed, ondanks al die tegenslag."
Ellen kende wat tegenslag, maar staat toch trots bij de Botanische Tuinen in Utrecht.
Ellen kende wat tegenslag, maar staat toch trots bij de Botanische Tuinen in Utrecht. © RTV Utrecht
In Nederland is een wedstrijd als deze een rariteit. In andere landen is het presenteren van reuzegroenten tot streekfeesten geëvolueerd. Brad Wursten is juryvoorzitter geeft een korte geschiedenisles over de reuzegroenten: "Het hele 'Giant Vegetables-ding' is in Engeland en Wales ontstaan in de negentiende eeuw. Immigranten hebben dat meegenomen naar Amerika en dat is nu weer overgewaaid."
In een aantal Belgische en Duitse streken zijn de groentecompetities uitgegroeid tot evenementen die vergelijkbaar zijn met schuttersfeesten. De manier van kweken is in het buitenland ook een stuk professioneler, met grondverwarming en ventilatoren.

Jury

Wursten, die eerder prijzen in de wacht sleepte voor grootste 'squash' en een courgette van 94 kilo kon oogsten door enkel het gebruik van mest, is blij met het evenement. Omdat het mensen inspireert, zegt hij. "Dat is precies waarom het goed is dat zo'n NK wordt georganiseerd. Als meer mensen reuzengroenten gaan kweken, kunnen we onszelf verbeteren." Wursten heeft het aantal competitiekwekers zien toenemen, nu is het een leuke en gemoedelijk club mensen die elkaar goed kent zegt hij. Dat is anders dan in Engeland: "Concurrenten slopen daar elkaars pompoen, het gaat er daar hard aan toe. Hier in Nederland zijn de mensen heel fair. Maar iedereen kent elkaar ook, dus reputatieschade moet je zien te voorkomen."
Toch blijkt het een serieuze competitie, ontdekken de Vlamingen Wannes en Margaux. Tijdens de wedstrijd komen ze erachter dat hun pompoen niet wordt meegewogen, omdat ze te laat hun uit de kluiten gewassen kalebas hebben geregistreerd. Ze waren vanmorgen 15 minuten te laat. Wanne en Margaux komen uit een klein plaatsje, net op de Belgische grens. Met hun reden voor de vertraging weten ze Brad in eerste instantie niet te overtuigen. Wannes: "Het was vannacht slecht weer en we hebben eerst een boom moeten wegzagen op de volkstuin om weg te kunnen."
Brad Wursten is in eerste instantie streng, maar uiteindelijk mogen de laatkomende Vlaamse deelnemers toch meedoen.
Brad Wursten is in eerste instantie streng, maar uiteindelijk mogen de laatkomende Vlaamse deelnemers toch meedoen. © RTV Utrecht
Brad Wursten is onverbiddelijk: "Als we dit toelaten komt de hele zooi te laat. Ook is de pompoen sowieso niet zwaar genoeg voor de prijzen." Wannes reageert teleurgesteld: "Het is zo jammer dat we niet mee mogen doen. We hebben drie uur gereden, maar nog langer hebben we aan de pompoen gewerkt. In maart begin je met de ontkieming. Door de droogte hebben we maandenlang met volle gieters gelopen. Ook waren we blij dat het NK ondanks corona toch doorging, het is dus een heel heftig proces geweest." Gelukkig voor Wannes en Margaux komt de sponsor tussenbeide. "Doe niet zo moeilijk", krijgt Wursten te horen. De pompoen weegt 76 kilo, net iets zwaarder dan hun vorige exemplaar maar niet lijvig genoeg voor een plek op het scorebord.

Winst

De pompoen van Belg Wouter de Wever is wel zwaar. 711,5 kilo is overtuigend genoeg om de eer en een geldbedrag van 1250 euro mee te winnen. Toch is hij nog niet in de buurt bij wat hij zou willen. Een landgenoot wist een pompoen van 1190 kilo te kweken, dat is waar Wouter ook naartoe wil. Voor toeschouwers Els Westland en Frieda Siecker is deze middag een wereld open gegaan. "We kwamen met de auto langs en dachten: Nee, dat kan toch niet?"
De twee vrouwen hebben samen een volkstuin in Lunetten, daar kweken ze vooral sierkalebassen. Nu kijken ze hun ogen uit. "Wat een inspiratie. Dat willen we ook wel." Dan krijgen ze in de gaten dat ze wellicht een handje geholpen kunnen worden door de sponsor: "Daar lopen we zometeen toch even langs."
Er zaten flinke exemplaren bij.
Er zaten flinke exemplaren bij. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.