Een maand mondkapjes op school: 'Als docenten zich hier goed bij voelen, is het een kleine moeite'

UTRECHT - Het Utrechtse St. Bonifatiuscollege blikt tevreden terug op de eerste onderwijsmaand van het nieuwe schooljaar. De stichting waar de school onder valt, gaf begin september het "dringende advies" aan leerlingen om in de gangen een mondkapje te dragen. Een opdracht waar de meeste leerlingen zich goed in kunnen vinden. "Als leraren zich daar fijner bij voelen, is het voor mij niet zo'n groot probleem om dat even te doen."
De school deelt mondkapjes uit aan de leerlingen.
De school deelt mondkapjes uit aan de leerlingen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De regels op het 'Boni' zijn als volgt: in de gangen dragen de leerlingen een mondkapje. "Als ze eenmaal in het lokaal zitten, mogen ze dat mondkapje afdoen. Staan ze vervolgens weer op of gaan ze naar de wc, doen ze hem weer op", legt docent Pim van Basten - Batenburg uit. "In het begin was het wennen, maar de regels zijn nu helder en we maken het ons steeds meer eigen."

Effect

Docenten hebben spatschermen bij hun bureau en beperken zich tot de voorkant van het klaslokaal. Of het allemaal helpt? "Lastig te zeggen", vindt rector Hanneke Schreuder. "Ik denk dat alle kleine beetjes helpen. We hebben nu in totaal pas twee leerlingen gehad met een besmetting en gelukkig nog geen docenten. Mocht een leraar milde klachten hebben, dan blijft hij thuis en geven we online les, met een onderwijsassistent op locatie. Er is hier - gelukkig - nog geen lesuitval geweest in verband met corona."
Bij het Bonifatius blijven de leerlingen mondkapjes dragen
De leerlingen zijn tevreden over de regels van hun school, al schiet het mondkapje er nog weleens bij in. "Onbewust hoor", zegt vwo-leerling Tushar. "Als voorzitter van de leerlingenraad, zie ik heel erg het belang van mondkapjes. Omdat het bijdraagt aan het gevoel van veiligheid bij zowel docenten als leerlingen."
Vanavond om 19.00 uur geven Mark Rutte en Hugo de Jonge een nieuwe persconferentie over corona. Verwacht wordt dat er weer nieuwe maatregelen worden aangekondigd. De persconferentie is ook via de website en app van RTV Utrecht te volgen.

Burgemeesters

Over de nut en noodzaak van mondkapjes wordt nog altijd veel gediscussieerd. Vanavond komen de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio in Utrecht bij elkaar om te praten over mondkapjes voor mensen met contactberoepen en over plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca.
De burgemeesters gaan ook praten over uitbreiding van de registratieplicht. Het plan is dat iedereen overal in openbare, publieke ruimtes zijn naam en telefoonnummer achterlaat, zodat de GGD bij een eventuele besmetting makkelijker bron- en contactonderzoek kan doen. Nu is het vaak moeilijk om alle betrokkenen terug te vinden.
Ook wordt er vanavond gesproken over de vraag of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen. Sommige burgemeesters vinden het beter om landelijk de teugels strakker aan te halen, ook al worden dan ook regio's waar het nog goed gaat getroffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.