OM eist 18 jaar celstraf voor liquidatiepoging in Ondiep

© Koen Laureij
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar celstraf tegen twee mannen die betrokken zouden zijn bij een liquidatiepoging in de Utrechtse wijk Ondiep. De schutter en de bestuurder van de auto van waaruit de aanslag werd gepleegd zijn volgens de officier van justitie allebei even schuldig aan poging tot moord.
Op 3 december 2018 rijden twee mannen in een busje in op een Utrechter in de Rietstraat. Vanuit het busje schieten ze vijf keer op het slachtoffer, die op dat moment ook in een auto zit. Het slachtoffer rijdt achteruit en kan daarmee voorkomen dat hij zwaargewond raakt. Een van de kogels komt op het stuur terecht en kaatst af. De kogel raakt vervolgens de hand van het slachtoffer. Het is volgens de officier van justitie "een wonder" dat het slachtoffer deze moordaanslag heeft overleefd.
Op camerabeelden is later te zien hoe de mannen het zwarte Volkswagen-busje in de Schutstraat parkeren en te voet vluchten.
Het slachtoffer heeft verklaard dat de schutter verkleed was als Zwarte Piet, met een zwarte pofbroek en een muts met gele veren. Op de camerabeelden waarop de twee mannen te zien zijn die uit het busje zijn gestapt, is deze kleding niet te zien. Volgens de OvJ is het goed mogelijk dat de schutter zich, als hij zich zo had gekleed, heeft kunnen omkleden na de schietpartij.

Gestolen auto

De mannen hebben een paar straten verderop een gestolen auto als vluchtauto gepakt en zijn daarmee naar Rotterdam en Den Haag gereden. Volgens de officier is er sprake van poging tot moord, omdat de mannen de aanslag goed hebben voorbereid. "De vluchtauto en route waren goed voorbereid."
In de auto's is DNA van de verdachten gevonden. Beide mannen hebben geen alibi. Michael C., de man die wordt verdacht van het besturen van het zwarte busje, zit al lang in voorarrest. Beide mannen ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. Ze zeggen elkaar ook niet te kennen. In de rechtszaal hebben ze beiden niets verklaard. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht.

Impact

Het OM spreekt van een "zeer ernstig misdrijf", waarvan de impact op het slachtoffer groot is. Hij zou lijden aan zware paniekaanvallen. Ook rekent de officier de verdachten zwaar aan dat zij hun omgeving ernstig in gevaar hebben gebracht, door vijf keer te schieten "op klaarlichte dag". De liquidatiepoging vond rond 13.00 uur 's middags plaats.
Beide mannen zijn al eerder veroordeeld voor drugs- en wapenbezit. Eén van hen is al een keer veroordeeld voor een poging tot moord. "De samenleving moet langdurend tegen deze mannen worden beschermd", besluit de officier van justitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.