Corona vandaag: groei besmettingen regio Utrecht niet eerder zo groot

UTRECHT - Corona laait weer op en daarmee de druk op de ziekenhuizen. Wil je weten wat dit betekent voor onze regio? In onze nieuwe rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Maatregelen

Het kabinet grijpt landelijk hard in om de tweede coronagolf te breken. Zo moeten de horeca om 22.00 uur dicht en is er geen publiek meer welkom bij prof- en amateursport. Premier Rutte en minister De Jonge maakten de maatregelen vanavond bekend op een persconferentie.

Veel besmettingen in provincie Utrecht

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend met 2914 toegenomen. Dat zijn er minder dan in de 24 uur tot zondagochtend, toen er 2995 gevallen werden gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. Gisteren waren dat er 8. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe. Dat is er één meer dan zondagochtend bekend werd gemaakt en het hoogste aantal opnames sinds half mei.
In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 248 mensen positief getest, vermeldt het Coronadashboard. Dat is de grootste toename sinds het begin van de pandemie, daarbij moet wel vermeld worden dat er pas sinds juni veel wordt getest. Voor die tijd bleven veel besmettingen onder de radar. Naast de gemeenten Utrecht (+71) en Amersfoort (31) zijn er relatief veel besmettingen bijgekomen in Leusden (+12), De Bilt (12) en Soest (10).

Twee sterfgevallen Vijfheerenlanden

Bij de eerste golf werd de gemeente Vijfheerenlanden al zwaar getroffen en helaas lijkt dat nu niet anders.

Mondkapjes op school: doen of niet doen?

Het Utrechtse St. Bonifatiuscollege is tevreden over de eerste onderwijsmaand van het nieuwe schooljaar. De stichting waar de school onder valt, gaf begin september het "dringende advies" aan leerlingen om in de gangen een mondkapje te dragen. Een opdracht waar de meeste leerlingen zich goed in kunnen vinden. "Als leraren zich daar fijner bij voelen, is het voor mij niet zo'n groot probleem om dat even te doen."
'Als docenten zich hier goed bij voelen, is het een kleine moeite'

Scholen dicht na besmettingen

Twee basisscholen in de provincie Utrecht zijn dicht vanwege coronabesmettingen. Het gaat om de Mijdrechtse Hoflandschool en de Twaalfruiter in Vleuten. Voor de leerlingen wordt zo snel mogelijk het afstandsonderwijs weer opgetuigd.
Op het Griftland College in Soest zijn afgelopen weekend meerdere leerlingen en medewerkers positief getest. Volgens een bericht van de school zijn op dit moment negentien leerlingen en zeven medewerkers besmet met het coronavirus. De GGD onderzoekt met wie zij eerder contact hebben gehad.
Het Griftland heeft besloten dat de bovenbouw vanaf morgen voorlopig een week thuis blijft en online les volgt. De onderbouw komt nog wel naar school maar blijft tijdens de pauzes in het lokaal. Ook wordt het gebruik van mondkapjes weer ingevoerd

Vier verdachten moeten toch betalen na aanvechten coronaboete

Vier verdachten die het niet eens waren met een coronaboete die zij in april hadden gekregen, moeten alsnog betalen. Dat oordeelt de kantonrechter in Utrecht. Het is de eerste keer dat een rechter zich uitspreekt in een zaak waarbij uitgedeelde coronaboetes worden aangevochten.

Coronamisdrijven in cijfers

Het Openbaar Ministerie heeft al 337 misdrijfzaken in behandeling genomen die te maken hebben met corona. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het virus. Daarnaast gaat het om geweld tegen handhavers. In de regio Utrecht is dit afgelopen maanden ook geregeld gebeurd.
Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn sinds 16 maart circa 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden. Sinds 1 juni zijn dat er 1641 voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het Openbaar Vervoer.

Coronaboetes per gemeente

Coronalijn weer open

Ouderenbond ANBO in Woerden heropende vandaag de telefoonlijn voor ouderen die vragen hebben over corona. Ook kunnen ze bellen als ze een praatje willen maken omdat ze zich alleen voelen.
Volgens de ouderenbond is hier behoefte aan omdat de coronacrisis nog wel een tijd zal duren. Bij de eerste golf in maart bleek de telefoonlijn te voorzien in grote behoefte.

Café en grillroom op slot

De door corona geplaagde gemeente Vijfheerenlanden heeft café Joepie en grillroom Dilara aan de Lekdijk in Ameide gesloten. De horecagelegenheden hebben volgens burgemeester Sjors Fröhlich de coronaregels "blijvend overtreden". De zaken moeten voor onbepaalde tijd dicht, tot de eigenaar met een plan van aanpak komt.

Studenten willen minder online les

De Landelijk Studentenvakbond in Utrecht, gaat samen met Amsterdamse studentenbonden een actie organiseren om op te roepen tot meer fysiek onderwijs. Ze maken zich ongerust over de onderwijskwaliteit door alle online lessen en colleges.
De organisaties hopen dat universiteiten en hogescholen de mogelijkheid krijgen om evenementenlocaties af te huren, zoals theaters of concertzalen, om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken. Ze roepen de regering op met geld over de brug te komen om dit mogelijk te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.