Kwart Utrechters ontevreden over coronamaatregelen op het werk

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Ruim een kwart van de Utrechters is ontevreden over de anderhalve meter-maatregelen die op het werk zijn genomen. Looproutes, afstand tussen bureaus en minder mensen op de werkvloer zijn lang niet altijd realiteit. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus, uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.
In de provincie Overijssel is de ontevredenheid het grootst, daarna volgen Zeeland en Utrecht. In Utrecht en Noord-Holland is de groep mensen die geen oordeel kan vellen over de maatregelen het grootst. Hier werkt namelijk zo'n een op vijf werkenden uitsluitend vanuit huis. De groep thuiswerkers is het kleinst in Zeeland.
Volgens de meest recente RIVM-cijfers groeit de groep mensen die op het werk besmet raakt. Het meldpunt van de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, kreeg sinds het begin van de corona-uitbraak ruim 3.500 klachten over een 'ongezonde' of 'onveilige werksituatie' op kantoor. De meerderheid van deze klachten ging volgens De Volkskrant over situaties waarbij de anderhalve meter niet zou worden gewaarborgd, of waarbij zieke collega's gewoon aan het werk zouden zijn.
Thuiswerken zal de komende tijd strikter worden gehandhaafd, meldde het kabinet gisteravond op een persconferentie. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen. Ook kan een bedrijf tijdelijk worden gesloten.

Over de cijfers

Op verzoek van LocalFocus legde Kieskompas in de tweede week van september de volgende vraag voor aan een groep van 3.486 respondenten met betaald werk: 'Worden op uw werk voldoende maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te kunnen houden? (bv. minder mensen op de werkplek, of speciale looproutes)'. De cijfers zijn uitgesplitst naar woonprovincie van de respondenten.

Enquête-onderzoek

Kieskompas beschikt over een groot panel van Nederlanders van 18 jaar en ouder die regelmatig bevraagd worden over hun mening. Hoewel dit panel groot is en alle groepen van de Nederlandse samenleving omvat, zijn sommige groepen hierin ondervertegenwoordigd, en sommige oververtegenwoordigd.
De resultaten zijn daarom gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio, migratieachtergrond en stemgedrag. Voor dat laatste wordt gekeken naar het stemgedrag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Zo worden de resultaten zoveel mogelijk representatief voor de bewoners van jouw provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.