Tot nu toe 1140 coronabekeuringen in provincie Utrecht: bekijk de grote verschillen per gemeente

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is het afgelopen half jaar 1104 keer proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de noodverordening rond het coronavirus. In de meeste gevallen ging het om onvoldoende afstand houden. Verder is in het Openbaar Vervoer in de provincie Utrecht 36 keer een bekeuring uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.
In Midden-Nederland zijn de meeste boetes uitgedeeld in Utrecht (372), Zeist (112 ) en Bunschoten (83). In Baarn is maar twee keer proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de noodverordening. Landelijk zijn 17.203 bekeuringen uitgeschreven. In het OV zijn in totaal 1641 mensen op de bon gegaan omdat ze geen mondkapje droegen.
Rotterdam is de landelijke koploper met 1423 bekeuringen voor het overtreden van de coronamaatregelen en 579 processen-verbaal in het Openbaar Vervoer voor het niet dragen van een mondkapje. Na Rotterdam zijn de meeste bekeuringen uitgeschreven in Den Haag (927 en 58 in het OV) en Amsterdam (874 en 216 in het OV). In Utrecht zijn 'slechts' 29 boetes uitgedeeld in het OV.

Misdrijven

Sinds 16 maart heeft het Openbaar Ministerie 337 misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast om geweld tegen handhavers. Dit soort incidenten hebben zich meerdere keren afgespeeld in de provincie Utrecht. Hoe vaak precies is niet te zeggen, want het OM verstrekt hiervan alleen het landelijke cijfer.
Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Die komen bij het OM binnen in de vorm van processen-verbaal die zijn opgemaakt door politieagenten of BOA's. De bekeuringen worden door het OM beoordeeld, voordat er een strafbeschikking in de vorm van een geldboete wordt opgelegd. Een deel van de processen-verbaal moet nog beoordeeld worden, een ander deel is teruggestuurd naar de verbalisant voor aanvulling.
Sinds 16 maart is 6872 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening. Deze verzetschriften worden inhoudelijk beoordeeld door het OM. De officier van justitie beoordeelt de zaken en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking. De eerste vier zaken die aan de rechter worden voorgelegd op grond van de noodverordening komen 28 september op een zitting bij de rechtbank Utrecht.

Jongeren

Bij jongeren die zich na waarschuwen niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening. Als de jongere akkoord gaat met een HALT-afdoening en deze met goed resultaat afrondt, komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro. Dit geldt alleen voor de eerste keer dat jongeren de maatregelen overtreden.
Bij de tweede geconstateerde overtreding van de noodverordening, krijgt de jongere een boete van 95 euro. Vanaf de derde overtreding door dezelfde jongere, wordt de zaak voorgelegd aan het lokale OM-parket. Daar wordt gekeken naar een OM-beslissing op maat. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere zich voor de rechter moet verantwoorden. In de tussentijd kan hij dan bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgen of verplicht worden zich op gezette tijden te melden.
Boetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro. Ook voor hen geldt dat vanaf de derde overtreding het lokale parket een OM-beslissing op maat zal maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.