Vier verdachten moeten toch betalen na aanvechten coronaboete

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Vier verdachten die het niet eens waren met een coronaboete die zij in april hadden gekregen, moeten alsnog betalen. Dat oordeelt de kantonrechter in Utrecht. Het is de eerste keer dat een rechter zich uitspreekt in een zaak waarbij uitgedeelde coronaboetes worden aangevochten.
Het gaat om vier verschillende zaken die tegelijkertijd zijn behandeld. Zo stond onder meer een 20-jarige vrouw centraal die met vrienden afsprak op een parkeerterrein bij de Haarrijnseplas. Daarbij had zij volgens een agent niet voldoende afstand van de anderen gehouden.
Drie van de vier verdachten kwamen vandaag opdagen. Zij vonden de boete onterecht omdat ze niet eerst zijn gewaarschuwd. De rechter vond dat argument niet relevant. Hij oordeelde dat waarschuwen weliswaar een mogelijkheid is, maar het is niet verplicht. Bovendien was er in nieuwsberichten en persconferenties uitgebreid benadrukt dat er gehandhaafd zou worden.
Wel is de hoogte van de boete bij sommige verdachten aangepast. Een 37-jarige man die tijdens het sporten was beboet, hoeft maar de helft van het bedrag van 390 euro te betalen. De rechter vond dat de boete die iemand krijgt voor het bewust deelnemen aan bijvoorbeeld een coronafeest hoger moet zijn dan de boete aan een man die tijdens het sporten korte tijd geen afstand van anderen hield.
Twee verdachten kregen een boete van 390 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. Dat is conform de eis van de officier van justitie. De rechter hield hierbij ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. De verdachte die niet kwam opdagen, moet het volledige bedrag van 390 euro betalen. Volgens de rechter waren er bij hem geen omstandigheden die tot vermindering van de boete konden leiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.