RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet: horeca 22.00 uur dicht, groepen aan banden, geen publiek bij sport en thuiswerken aangescherpt

PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet grijpt landelijk hard in om de tweede coronagolf te breken. Premier Rutte en minister De Jonge maakten de maatregelen vanavond bekend op een persconferentie.

Horecazaken moeten om 22.00 uur dicht zijn, het thuiswerken wordt aangescherpt en groepsgrootten worden teruggedrongen. Bij prof- en amateursport is de komende drie weken geen publiek meer welkom.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen in winkels. Het is dus geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten weigeren die er geen dragen. Winkelen moet volgens Rutte alleen gebeuren als het praktisch noodzakelijk is. "Ga niet met het hele gezin naar de Albert Heijn", zei de premier.

Groepen
Het kabinet beperkt de groepsgrootte voor binnen tot dertig personen en voor buiten maximaal tot veertig personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Voor locaties als musea en pretparken gaan de burgemeesters bepalen hoeveel mensen er binnen mogen.

Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

Thuiswerken en seniorenuurtjes
"Thuiswerken moet weer de norm worden, tenzij het echt niet anders kan", zei premier Rutte. Bedrijven die een besmettingshaard blijken, kunnen voor twee weken worden gesloten. Verder komen er twee seniorenuurtjes per dag voor supermarkten en wordt voor contactberoepen een registratieplicht ingevoerd. Ook roept het kabinet op om minder te reizen.

De eerste effecten worden verwacht na ongeveer tien dagen tot twee weken. "Als het niet werkt, kan het niet anders dan dat we naar nog strengere maatregelen gaan. Dan gaat het om het helemaal sluiten van de horeca en de cultuursector. Dan gaan we weer in een intelligente lockdown."

De nieuwe landelijke maatregelen gaan morgen om 19.00 uur in en gelden voor drie weken.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -