Gemengde reacties op strengere coronaregels: 'Dit gaat meer dan alleen de cafés raken'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Opluchting en onbegrip. De strengere coronaregels zorgen voor wisselende reacties. Zo is seniorenorganisatie KBO-PCOB blij met de oproep van het kabinet aan supermarkten om twee keer per dag een speciaal winkeluur voor ouderen in te stellen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) baalt juist van de strengere regels en zegt de onderbouwing te missen.
"We hebben veel begrip voor het feit dat het kabinet iets wil doen aan de oplopende besmettingen", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. "Maar we wachten nog op onderbouwingen van de vorige maatregelen." Daarmee doelt Beljaarts op de maatregel dat horecazaken om 01.00 uur moesten sluiten en om 0.00 uur geen publiek meer binnen mochten laten.

Nekslag voor horeca

De nieuwe regels waarbij niet meer dan 30 personen binnen in een ruimte mogen zijn en de horeca al om 22.00 uur dicht moet, missen volgens Beljaarts al helemaal een onderbouwing. Hij haalt het RIVM aan en zegt dat er relatief gezien erg weinig besmettingen in de horeca zijn.
De strenge regels betekenen de nekslag voor veel horecabedrijven, denkt hij. "Anders dan de premier doet voorkomen, gaat dit meer dan alleen de cafés raken. Ook als je kijkt naar fine dining restaurants, die zitten om 22.00 uur pas bij het hoofdgerecht." Hij vreest ook dat onder meer de hotelsector hard wordt geraakt. "Op deze manier gaat het heel druk worden bij het UWV."

Snel mondkapjes kopen

Voor sommigen betekende de persconferentie ook dat er direct actie moet worden ondernomen. Zo zijn alle contactberoepen vanaf morgen verplicht om klanten hun naam en contactgegevens te vragen.
Sommigen gaan zelf nog een stap verder. Zo bestelde kapper Hester de Boer uit Amersfoort direct een lading mondkapjes en handschoenen toen ze de persconferentie zag. "Voorheen vroeg ik aan mijn klanten of ze het prettig vonden als ik een mondkapje droeg, maar nu ga ik het standaard doen."
"Ik wil dat mijn klant zich veilig voelt. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om naar de kapsalon te gaan." De aanscherping van de registratieplicht is voor haar geen probleem. "Ik heb alle gegevens van mijn klanten al als ze komen."

Winkeluren voor ouderen

Ouderenbond KBO-PCOB is vooral blij met de door het kabinet voorgestelde speciale winkeluren voor kwetsbare groepen. "Voor mensen met gezondheidsproblemen kan dat een uitkomst zijn", zegt Gusta Willems.
Ook dat er twee van zulke uren op een dag komen, is een stap vooruit. "Tijdens de eerdere introductie van het winkeluur kregen we veel positieve reacties terug van senioren die hier gebruik van maakten, maar ook dat het heel vroeg was. Goed dat er straks meer keuze is."
Toch zijn er bij de ouderenbond ook zorgen. Bijvoorbeeld aan de oproep van het kabinet om alleen noodzakelijke reizen te maken. "De nieuwe maatregelen moeten niet leiden dat senioren vereenzamen. Beperkingen in bus- en treinreizen treffen een grote groep die hier voor hun mobiliteit van afhankelijk is", zegt Willems.

Lege tribunes

Voor sportclubs is de grootste maatregel dat er in ieder geval voor de komende drie weken zonder publiek wordt gespeeld. Dat geldt voor zowel professionele als amateurclubs. De maatregel betekent ook dat sportkantines worden gesloten.
Bij FC Utrecht balen ze van de maatregel. De club ontving juist veel lof voor de goede naleving van de coronaregels tijdens de gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.
Toch begrijpt algemeen directeur Thijs van Es de maatregel van het kabinet wel. "Als dit kennelijk nodig is, dan moeten we het ook doen. Ik ga ervan uit dat ze er op een heel goede manier naar hebben gekeken."

Cultuursector wil vrijstelling

De cultuursector wil dat de overheid alle theaters en concertpodia die een goed coronaprotocol hebben en zich aan de regels houden een vrijstelling geven voor de nieuwe richtlijnen. Tijdens de persconferentie stelde het kabinet dat "zalen van cultureel belang" meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen, mits zij aan de voorwaarden voldoen.
"De sector werkt al maanden heel hard om bezoekers een veilig avondje uit te bezorgen", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in een reactie.
"Het wordt een enorme bureaucratische rompslomp als al die tweehonderd podia zich nu met hun plannen bij de Veiligheidsregios moeten gaan melden. Een sectorbrede vrijstelling zou voor alle partijen veel handiger zijn."

Nederlands Filmfestival gaat door

Sommige evenementen laten nu al direct weten dat het programma gewoon door kan gaan. Zoals ook het Nederlands Filmfestival (NFF) dat nu in Utrecht wordt gehouden.
"We hebben geanticipeerd op de situatie door een deel van het festival online plaats te laten vinden en de publiekspremières over het land te verspreiden", legt Boonekamp uit. "Op dat onderdeel van het evenement hebben de nieuwe regels geen impact."
Uit de woorden van premier Mark Rutte maakt Boonekamp op dat ook alle fysieke bijeenkomsten in Utrecht door kunnen gaan, mits de coronaprotocollen goed geregeld zijn en worden nageleefd. "We moeten officieel nog een vrijstelling krijgen van de Veiligheidsregio, maar we voldoen aan alle voorwaarden die net zijn genoemd", denkt Boonekamp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.