Politiek wil af van verbod op reclame langs de weg

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provinciepolitiek wil dat het eenvoudiger wordt om producten langs de weg te kunnen verkopen. Een motie van de SGP om de landschapsverordening daarvoor aan te passen lijkt een meerderheid te gaan halen in Provinciale Staten.
Een paar weken geleden ontstond er ophef nadat de provincie bekendmaakte weer te gaan handhaven op borden langs de openbare weg. Uitingen als 'eieren te koop' konden volgens de regels weer op een boete rekenen van handhavers. De provincie wil daarmee voorkomen "dat het buitengebied een soort kermis wordt van borden en reclametoestanden".
Volgens gedeputeerde Arne Schaddelee (handhaving) hoef je bij overtreding niet meteen een dikke boete te verwachten, maar komt er eerst een waarschuwing en daarna is er in overleg "nog veel mogelijk".
Er kwam direct veel kritiek op die regelgeving. De partijen die de motie ondertekenen sluiten zich bij die kanttekeningen aan. Het verkopen langs de weg kan volgens de ondertekenaars bekendheid van lokale producten stimuleren.
Ook halen de partijen een voorbeeld van een tankstation aan, dat met spandoeken en vlaggen wel grote reclame-uitingen mag doen. Het beleid om boeren tot een bord van maximaal een vierkante meter te beperken snijdt daarom volgens de ondertekenaars geen hout.
Naast meerdere oppositiepartijen heeft ook coalitiepartij CDA het voorstel ondertekend. De ChristenUnie zou zich nog beraden op steun. De motie wordt morgen officieel in stemming gebracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.