Frans de Weerdt al 40 jaar een van de weinige 'Special Painters' van Nederland

UTRECHT - Frans de Weerdt zit al ruim 40 jaar met zijn spuiterij verscholen op de scheepswerf van Zuilen. 'Special Painter' noemt hij zichzelf. Hij spuit met lak en verf op alles wat een oppervlak heeft. Motoren, schilderdoeken, telefoons, vrachtwagens, motorkappen, alles wat maar een oppervlak heeft om te airbrushen. "De laatste tijd doen we vooral paardrijhelmen en zadels. Dat is nu helemaal hip", aldus Frans.
Naar eigen zeggen zijn er maar een handvol echte special painters in Nederland. Frans heeft het zichzelf aangeleerd. "Nu is er internet, maar dat had je in mijn tijd niet. Je moest zelf uitvinden welke lak blijft zitten en ik had ook geen spuit. Gelukkig was m'n vader een beetje handig en die heeft mijn eerste spuit gemaakt. Nu gebruik ik ook een eigen spuit. Die kan dingen die andere spuiten niet kunnen. Wat dat is? Dat kan ik niet vertellen. Zo'n wereldje is het. Ik wil graag mn eigen stijl beschermen."
Frans zijn eerste spuit. Gemaakt door zijn vader
Frans zijn eerste spuit. Gemaakt door zijn vader © RTV Utrecht
De stijl van Frans is herkenbaar aan de diepte en schaduwen die hij in de figuren legt. Hij is dus autodidact. Zo zijn ook de ontwerpen en figuren die hij airbrusht vaak zelfbedacht en uitgewerkt. "Iedereen kan leren airbrushen, maar je moet toch ook wel een bepaald talent hebben om te ontwerpen. Dat kun je maar tot op zekere hoogte aanleren, denk ik."
Frans en zijn Opel GT
Frans en zijn Opel GT © RTV Utrecht

Kunst of Ambacht

Of airbrushen een kunstvorm is of een ambacht, daar is Frans duidelijk over. "Ik vind het zeker een kunstvorm, maar jaren geleden ging ik dat eens bij de Belastingdienst vragen. En die zeiden dat het geen kunstvorm was en dat ik gewoon in de 21 procent btw-regeling kwam in plaats van de 6 procent-regeling die er voor kunstenaars is. Dat was wel jammer, anders kan ik goedkoper werken. Ik vind dit bijzonderder dan sommige kunst die ik zie, zoals een olieblik met een spijker erdoor aan de muur in een museum. Maar goed, ieder z'n ding."
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.