UMC Utrecht opent speciale corona-afdeling: 'Eerder dan verwacht'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht opent vandaag een speciale corona-afdeling. Dat doet het ziekenhuis omdat ze verwachten dat het aantal coronapatiënten binnenkort zal toenemen en dat is een stuk eerder dan verwacht. "We dachten eigenlijk dat de tweede golf in november of december zou opkomen, maar het is nu al en dat valt ons tegen."
De corona-afdeling wordt alleen gebruikt als er meerdere coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen. In het UMC Utrecht zijn dat er op dit moment nog zes, maar de verwachting is dat dit er snel meer dan tien zullen zijn. Door patiënten bij elkaar te leggen kan er efficiënter gewerkt worden, waardoor er minder personeel en materiaal nodig is. Zo wil het ziekenhuis ook zorgen dat de reguliere zorg zo min mogelijk lijdt onder de tweede coronagolf.

Voordelen

Op de speciale afdelingen worden alleen patiënten opgenomen die zijn besmet met het coronavirus. Ook in het Antoniusziekenhuis is inmiddels een corona-afdeling in gebruik genomen. In het Diakonessenhuis en het Meander staan de bedden klaar, maar wordt er nog geen gebruik gemaakt van deze aparte afdeling.
UMC Utrecht hoopt dat tweede coronagolf minder heftig is.
Volgens de ziekenhuizen in onze regio heeft het clusteren van zorg veel voordelen. "Omdat we hier één ding doen, voor één soort patiëntenzorg", legt Margriet Schneider uit, de voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. "Zo kun je als gespecialiseerd team heel snel de juiste behandeling starten en kunnen we zorgen dat de voorraden voor deze ziekte op orde zijn."
Ook de kans op een besmetting binnen het ziekenhuis is kleiner wanneer coronapatiënten op één afdeling liggen. "Normaal isoleren we coronapatiënten in een box, met een speciale luchtbehandeling", vertelt Schneider. "Maar als er meer dan tien patiënten zijn, dan is het beter om een hele afdeling te maken. Dan hoeft de verpleging niet steeds de beschermende kleding aan en uit te trekken, want iedereen is besmet."

Reguliere zorg

Uiteindelijk is ook de reguliere zorg gebaat bij de speciale corona-afdeling. "Dat spaart uiteindelijk personeel", vertelt Schneider. Toch gaat de reguliere zorg wel lijden onder de tweede coronagolf. "We hebben ruim dertig medewerkers die ziek zijn door het coronavirus. En onze medewerkers hebben ook kinderen thuis met snottebellen of zorgen voor hun zieke ouders", vertelt Schneider. "Het personeeltekort is nog steeds een probleem."
Wel heeft het UMC Utrecht veel geleerd van de eerste coronagolf. "We hebben toen heel snel de reguliere zorg afgeschaald", legt Schneider uit. "Dat heeft veel schade gebracht aan patiënten die van onze zorg afhankelijk waren. Dat moeten we niet meer zo rigoreus doen." Daarom heeft het ziekenhuis de afgelopen periode ook veel geoefend met digitale afspraken.

Minder heftig

Uiteindelijk hoopt het ziekenhuis dat de tweede coronagolf minder heftig is dan de eerste. "We zijn beter voorbereid en weten door onderzoek al veel meer", vertelt Schneider, "We kunnen sneller testen, we weten beter wat de beste behandeling is en daardoor zou het virus ook minder dodelijk moeten zijn."
Toch kan het ziekenhuis dit niet alleen. "We hebben ons tijdens de eerste coronagolf enorm gesteund gevoeld, door de Utrechtse bevolking", legt Schneider uit. "We kregen kaarten, brieven en cadeautjes, super leuk! Maar ons grootste cadeau zou nu zijn: kom zo min mogelijk in aanraking met het coronavirus, dan help je ons eigenlijk het meest."
Personeel draagt op de corona-afdeling beschermende kleding.
Personeel draagt op de corona-afdeling beschermende kleding. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.