Corona vandaag: Utrecht baalt van 'locktober', UMC en Meander spelen in op tweede golf

UTRECHT - Eerder dan verwacht hebben we te maken met een tweede coronagolf. Het kabinet heeft daarom een nieuw pakket aan maatregelen genomen voor de komende weken. Geen intelligente lockdown vooralsnog, maar er wordt wel al gesproken van een 'locktober light'. Wat betekent de tweede golf voor jou? In onze rubriek 'Corona vandaag' blikken we aan het einde van de middag terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Opnames in Utrechtse ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in de provincie Utrecht liggen nu 16 coronapatiënten op de Intensive Care en 33 mensen op een verpleegafdeling. In het UMC Utrecht gaat het om twee IC-opnames en zes patiënten liggen in de kliniek. In het Diakonessenhuis in Utrecht zijn zes covid-patiënten opgenomen op de IC en liggen er zeven in de kliniek. In het Sint Antonius liggen zes mensen op de IC en tien in de kliniek. In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn er twee IC-opnames en tien opnames in de kliniek.

Corona in cijfers

Afgelopen week waren er 1620 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht. Vorige week waren dat er nog 1127. Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelde van acht naar zestien. Het aantal mensen waarvan de afgelopen week is vastgesteld dat ze door corona zijn overleden daalde juist: van drie naar nul. In Lopik en Vijfheerenlanden zijn relatief veel besmettingen.
Amsterdam en Den Haag tellen de meeste ziekenhuisopnames. In beide gemeenten zijn de afgelopen drie dagen zestien mensen in een ziekenhuis opgenomen. Rotterdam telt acht ziekenhuisopnames en Utrecht zes. Als te veel mensen in een ziekenhuis komen te liggen, dreigt de zorg overbelast te raken. Bij de eerste golf van de corona-uitbraak kwam de reguliere zorg stil te liggen. Dat willen ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.

Hoe vallen de maatregelen?

Opluchting en onbegrip. De strengere coronaregels zorgen voor wisselende reacties. Zo zijn seniorenorganisaties blij met de oproep van het kabinet aan supermarkten om twee keer per dag een speciaal winkeluur voor ouderen in te stellen.
Cafés, restaurants en andere gelegenheden moeten om 22.00 uur dicht zijn en het aantal bezoekers wordt flink teruggedrongen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) baalt van de strengere regels en zegt de onderbouwing te missen. Ook bij Utrechtse ondernemers komt het besluit hard aan. We spraken met de eigenaren van café 't College in de Mariastraat en restaurant Taboe in de Nachtegaalstraat.
'Alles komt op ons bordje'

Sport

Bij FC Utrecht balen ze van de maatregel om de komende drie weken publiek te weren bij sportwedstrijden. De club ontving juist veel lof voor de goede naleving van de coronaregels. Toch begrijpt algemeen directeur Thijs van Es de maatregel van het kabinet wel. "Als dit kennelijk nodig is, dan moeten we het ook doen. Ik ga ervan uit dat ze er op een heel goede manier naar hebben gekeken."
Bij amateursport zijn ook geen toeschouwers welkom. En de kantines blijven dicht. "We zijn blij dat we kunnen blijven voetballen, maar dit heeft wel enorme financiële consequenties voor de clubs en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn", reageert de KNVB in Zeist.

Ouders

Ouders met sportende kinderen zitten intussen met vragen. Wanneer mogen ze nou wel en niet komen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je kind (t/m 17 jaar) naar uitwedstrijden rijdt? Ben je dan een toeschouwer? Het antwoord is nee. Maar het goede nieuws is dat de (benodigde) chauffeurs bij uitwedstrijden van de jeugd onder de teambegeleiding vallen. Zij hoeven niet op de parkeerplaats te wachten, maar mogen de wedstrijd bekijken. Bij trainingen en wedstrijden op het 'eigen' sportcomplex zijn geen ouders welkom.

Theaters en andere culturele instellingen

Woensdag wordt duidelijk of concerten en theatervoorstellingen in de provincie Utrecht ook door mogen gaan met meer dan dertig personen in het publiek. Dat zegt Peter den Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en burgemeester van Utrecht. Ook bioscopen en andere gebouwen waar veel publiek komt, horen dan waar ze aan toe zijn.

Jaarbeurs

En hoe zit het met de Jaarbeurs in Utrecht? "Dankzij de maatregelen die we hebben getroffen en de ruimte die we hebben, verwachten wij nog steeds grotere groepen mensen te mogen ontvangen voor beurzen, congressen, vergaderingen en andere bijeenkomsten, ook met meer dan dertig personen. Daarvoor heeft Jaarbeurs een ontheffing nodig van de Veiligheidsregio. We verwachten deze in de loop van de dag te krijgen."

Toch dertig mensen bij bruiloft

Bij een huwelijksvoltrekking mogen toch 30 mensen aanwezig zijn. Eerder waren dat er nog 4. Dat is dinsdag besloten na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid en veiligheidsregio's.

UMC Utrecht heropent corona-afdeling

Het UMC Utrecht opende vandaag weer de speciale corona-afdeling. Dat doet het ziekenhuis omdat de verwachting is dat het aantal coronapatiënten binnenkort zal toenemen. "We dachten eigenlijk dat de tweede golf in november of december zou opkomen, maar het is nu al en dat valt ons tegen." Het Meander Medisch Centrum opent de corona-afdeling donderdag.
UMC Utrecht speelt in op tweede golf

Waar een coronaboete toe kan leiden...

Café De Kuil in Soest gaat tóch weer open, maar wel met een nieuwe eigenaar. Kroegbaas Vincent van der Wardt sloot de zaak tot nader order toen hij een boete van 4.000 euro kreeg omdat de coronaregels niet werden nageleefd in het café. Hij zette uit protest de zaak te koop.

Mondkapjesplicht in Utrecht?

De roep om een landelijke mondkapjesplicht neemt toe in de Tweede Kamer. Het advies van het kabinet over mondkapjes wordt als onduidelijk ervaren. Het kabinet adviseert winkeliers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om alleen klanten met een mondkapje toe te laten. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Peter den Oudsten, zegt dat hij eerst het nieuwe advies af wil wachten van het Outbreak Management Team af voordat hij een besluit neemt over een mondkapjes in Utrecht
In filialen van De Bijenkorf in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven wordt een mondkapje nu bijvoorbeeld verplicht. Voor de duidelijkheid: de maatregel geldt dus niet voor de vestiging in Utrecht. De mondkapjes worden uitgedeeld bij de deur. 'Veiligheidscoördinatoren' controleren in de winkels of ze worden gedragen.
Supermarkten en bijvoorbeeld grote ketens als Hema, IKEA en H&M gaan niet over op een mondkapjesplicht. Doe-het-zelfketen Hornbach adviseert zijn personeel en klanten in heel het land een mondkapje te dragen, maar zal klanten zonder ook niet weigeren.

Meeste besmettingen op school

Gisteren berichtten we al over een flink aantal besmettingen op het Griftland College in Soest. Vandaag meldde Jaap van Dissel van het RIVM en het Outbreak Management Team dat kinderen tussen de 12 en 17 vaker worden besmet op school dan thuis. "Er ontstaan clusters op middelbare scholen, al zijn die nog beperkt", zei hij in de Tweede Kamer.
Bij de oudere groepen zijn de besmettingen vooral door huisgenoten veroorzaakt. Bij de groep van 18 tot 25 jaar vonden de infecties vaak plaats op vakantie waren en in studentenhuizen. Bij 65-plussers spelen besmettingen in verpleeghuizen een belangrijke rol.

Carnaval in coronatijd

In de provincie Utrecht is het carnaval in veel gemeenten al afgelast. Zo zien Montfoort, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Odijk en Harmelen af van een optocht. Jaap van Dissel zal dat als muziek in de oren klinken. Er moet volgens hem heel kritisch worden gekeken naar het aanstaande carnavalsseizoen en of en hoe het mogelijk is dat door te laten gaan.
Van Dissel memoreerde in de Tweede Kamer dat het virus in maart onder meer het land binnenkwam in mensen die terugkeerden uit Italië en Oostenrijk, en dat tijdens carnaval "veel verder" werd verspreid. Volgens hem "moeten we heel erg nadenken" of het verstandig is om in begin volgend jaar weer met veel personen bij elkaar te komen. Een vaccin zal dan waarschijnlijk nog niet breed beschikbaar zijn, benadrukt hij. "Wat je niet wilt is grote groepen die mengen, dat is zoals ik carnaval ken. Daar staat toch een uitroepteken bij."

Filmfestival in Utrecht kan gewoon doorgaan

Sommige evenementen laten nu al direct weten dat het programma gewoon door kan gaan. Zoals ook het Nederlands Filmfestival (NFF) dat nu in Utrecht wordt gehouden. "We hebben geanticipeerd op de situatie door een deel van het festival online plaats te laten vinden en de publiekspremières over het land te verspreiden", legt directeur Doreen Boonekamp uit. "Op dat onderdeel van het evenement hebben de nieuwe regels geen impact."
Een filmfestival in coronatijd, dat kan bijvoorbeeld zo...
Uit de woorden van premier Mark Rutte maakt NFF-directeur Boonekamp op dat ook alle fysieke bijeenkomsten in Utrecht door kunnen gaan, mits de coronaprotocollen goed geregeld zijn en worden nageleefd. "We moeten officieel nog een vrijstelling krijgen van de Veiligheidsregio, maar we voldoen aan alle voorwaarden die net zijn genoemd", denkt Boonekamp.

Eenzaamheid in verpleeghuizen

Eenzaamheid ligt op de loer voor mensen die in verpleeghuizen wonen. De Utrechtse Wendy Mak probeert dit tegen te gaan door gehaakte bloemetjes door de hele stad op te hangen. Wie een bloemetje vindt kan via Wendy een kaartje sturen naar iemand in een verpleeghuis...
Kaartjesactie voor eenzame ouderen

Anderhalve meter op het werk? Lang niet overal...

Een van de maatregelen met de meeste impact, is de aanscherping van het thuiswerken. Waren we net weer een beetje gewend, moeten we weer terug naar de zolder of studeerkamer. Maar hoe tevreden zijn we in de provincie Utrecht eigenlijk over de coronamaatregelen op het werk? Dat valt nog best een beetje tegen, blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus en Kieskompas.
Ruim een kwart van de Utrechters is ontevreden over de anderhalve meter-maatregelen die op het werk zijn genomen. Looproutes, afstand tussen bureaus en minder mensen op de werkvloer zijn lang niet altijd realiteit.

Nijntje heeft een wens

Een coronawens...

'Utrecht, hou vol'

We sluiten deel 2 van 'Corona vandaag' af met een bemoedigend berichtje:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.