Kroegbaas in Soest verkoopt kroeg uit protest na coronaboete

© Caspar Huurdeman
SOEST - Café De Kuil in Soest gaat tóch weer open, maar wel met een nieuwe eigenaar. Kroegbaas Vincent van der Wardt sloot de zaak tot nader order toen hij een boete van 4.000 euro kreeg omdat de coronaregels niet werden nageleefd in het café. Hij zette uit protest de zaak te koop.
Eigenlijk had de kroegbaas zijn opvolger al klaar staan. Bedrijfsleider Nino Brouwer en zijn vader John nemen de tent over. "Ik had met hem al een vijfjarenplan besproken om het over te nemen, maar dat gaat nu al na één jaar gebeuren", zegt Van der Wardt.
Grote boosdoener: de gemeente Soest. Van der Wardt: "Dit is wel de druppel geweest om te verkopen, maar ik ben wel vaker teleurgesteld geweest in de gemeente Soest." De kroegbaas voelt zich niet gesteund door de gemeente, terwijl hij naar eigen zeggen al jaren probeert een plek te creeëren voor de jeugd. Hetzelfde geldt voor koningsdag. Het oranjecomité waar de kroegbaas deel van uitmaakte kreeg ook "niet de steun die het verdiende". "Daarom is Koningsdag ook niet meer wat het was, er is niks meer van over", zegt Van der Wardt.
Cafe De Kuil
Cafe De Kuil © Caspar Huurdeman
Door corona komen de nieuwe eigenaren van Café De Kuil niet in een gespreid bedje terecht. "Je moet gewoon je best doen om je hoofd boven water te houden. De Kuil was een goeie onderneming, met een goeie club gasten. Daar kan je gewoon je brood mee verdienen. Ik help hen daar financieel bij, dus ze staan niet alleen."

Rellen en crowdfunding

Toen Van der Wardt bekendmaakte te stoppen met De Kuil leidde dat tot een storm van verontwaardiging in Soest en zelfs tot rellen met zo'n tachtig jongeren. Er kwam ook hulp: een van de stamgasten zette een crowdfundingsactie op en haalde ruim 4.000 euro op voor de kroeg.
Dat geld gaat Van der Wardt gebruiken om de boete aan te vechten. "Ik heb die gasten ook gezegd dat ik het een mooi initiatief vindt. Het is eigenlijk om die boete te betalen, maar ik heb advocaat Geert-Jan Knoops in de arm genomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.