Petitie tegen vuurwerkverbod Soest: 'Dit gaat heel ver'

© Maarten van de Krol
SOEST - Een petitie tegen het vuurwerkverbod in Soest is inmiddels duizend keer ondertekend. De gemeenteraad stemde vorige week in voor het afschaffen van de nieuwjaarstraditie, maar dat besluit stuit op verzet. De digitale handtekeningenactie moet de gemeente op andere gedachten brengen.
De initiatiefnemer is Timo Bloemendal uit Soest. "Het gaat nu wel heel ver, ondertussen worden alle tradities ingenomen." Hij bedoelt daarmee de discussie rondom Zwarte Piet en nu dus ook het debat over vuurwerk.
"Het gaat me niet eens om het vuurwerk, maar om het ritueel om het nieuwe jaar in te luiden. Ik vind dat je die moet behouden", aldus Timo. Hij vindt dat de gemeente een alternatief moet bieden. "Dat je in een woonwijk niet mag stoken daar kan ik me nog in verplaatsen. Maak dan van een industrieterrein een stookgebied waar je wel mag afsteken."
Timo is al in gesprek met burgemeester Rob Metz over zijn petitie. Hij voorspelt een onrustige jaarwisseling. "Als je een algeheel verbod hebt dat helemaal niks mag worden afgestoken, dan ga je de hele dag overlast hebben", aldus de initiatiefnemer. "Ik denk dat ze het daarmee zichzelf heel erg moeilijk maken. De handhaving en de politie gaan het heel zwaar krijgen."
De gemeente Soest is de eerste gemeente in de provincie die een algeheel vuurwerkverbod heeft ingevoerd..

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.