Zoon die vader (76) mishandelde moet zich laten behandelen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
HEI- EN BOEICOP - Een 38-jarige man uit Hei en Boeicop is door de rechtbank veroordeeld voor het mishandelen van zijn 76-jarige vader. De man kreeg een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 118 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen onder toezicht van de reclassering.
De 38-jarige zoon is sinds 2010 al vijf keer eerder veroordeeld voor huiselijk geweld tegen zijn ouders. Hij is alcoholist en was in het verleden ook verslaafd aan cocaine. De man gebruikt medicijnen voor zijn ADHD en Borderline-stoornis en mag eigenlijk geen druppel meer drinken. Als hij dat toch doet, gaat het mis; zoals op dinsdagavond 21 april.

Stiekem gedronken

Volgens de verdachte zat hij die avond gezellig met zijn vader op de bank tv te kijken, maar had hij tegen de afspraak in stiekem wat gedronken. Ze kregen woorden over allerlei persoonlijke zaken en dat werd erger toen de aangeschoten zoon hard met een deur sloeg. Hij had toen naar eigen zeggen al een hele fles wodka achterover geslagen.
De rechter acht bewezen dat de man daarna zijn vader op de bank heeft gedrukt en hem herhaaldelijk hard op zijn hoofd heeft geslagen. De vader had hierdoor zichtbaar letsel opgelopen aan zijn slaap en zijn oor. De rechtbank neemt de man dit bijzonder kwalijk, omdat dit juist de meest kwetsbare delen van het lichaam zijn.
Volgens de rechtbank heeft de man bewust geprobeerd om zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan zijn vader. De verdachte mag volgens de rechter van geluk spreken dat zijn vader niet ernstiger gewond is geraakt. De mishandeling hield pas op nadat de vader zijn zoon van zich af wist te trappen en zijn eigen huis uit vluchtte.

Kans op herhaling

Omdat de man ADHD, een alcoholprobleem, een cocaïneprobleem en een persoonlijkheidsstoornis heeft, acht de rechtbank de kans op herhaling aanwezig. Dit komt mede omdat de man eerdere behandelingen om van zijn problemen af te komen heeft afgebroken.
De man heeft het onvoorwaardelijke deel van zijn celstraf al in voorarrest uitgezeten. Om niet opnieuw in de gevangenis te belanden, moet hij aan een hele reeks eisen van de reclassering voldoen. Zo krijgt hij onder meer een meldplicht bij de reclassering, een opname in een zorginstelling en ambulante behandeling met mogelijkheid tot een kortdurende klinische opname.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.