VRU worstelt met maximum bezoekersaantal in culturele sector

© Desiree Meulemans
PROVINCIE UTRECHT - Woensdag moet duidelijk worden of concerten en theatervoorstellingen in de provincie Utrecht ook door mogen gaan met meer dan dertig personen in het publiek. Dat zegt Peter den Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en burgemeester van Utrecht. Ook bioscopen en andere gebouwen waar veel publiek komt, horen dan waar ze aan toe zijn.
Premier Mark Rutte maakte maandag bekend dat het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot dertig, maar dat er wel een uitzondering wordt gemaakt voor samenkomsten in gebouwen die van 'groot belang zijn voor de regio'. De VRU moet nu gaan bepalen voor welke gebouwen dat geldt, maar dat blijkt een lastige opgave.

Geen lijstje

"We hebben ons nog nooit bezig gehouden met de vraag welk gebouw een groot belang heeft voor de regio. Daar is geen lijstje van", zegt Den Oudsten. Tegelijkertijd begrijpt hij dat die lijst er nu wel snel moet komen. "Er zijn allerlei voorstellingen geboekt, zoals het Nederlands Filmfestival. Mensen zijn nu onzeker: kan het wel of kan het niet?"
Voor dinsdagavond is er geen probleem. Alle voorstellingen die al geboekt waren, kunnen gewoon doorgaan. Den Oudsten zegt dat de locaties al langer werken met coronarestricties en daar goed mee weten om te gaan.

Veel werk

Woensdag wil de VRU duidelijk maken welke gebouwen nu wel of niet onder de uitzondering gaan vallen. "Het is veel werk, maar ik vind dat de samenleving er recht op heeft dat er snel duidelijkheid komt", zegt de Den Oudsten. Welke criteria daarbij precies worden gehanteerd, kon hij nu nog niet zeggen. "Alles moet per situatie worden beoordeeld."
Den Oudsten begrijpt dat de nieuwe maatregelen verwarring kunnen oproepen. Tegelijkertijd wijst hij erop dat het niet alleen gaat om de regels. "Er is maar één doel. En dat is dat we het coronavirus snel onder controle krijgen en na drie weken weer naar een verruiming kunnen. Dat is niet een kwestie van regels, dat is vooral een kwestie van gedrag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.