Amersfoortse wethouder Buijtelaar onder vuur vanwege gecensureerde notulen

AMERSFOORT - De Amersfoortse verkeerswethouder Hans Buijtelaar heeft vanavond een motie van wantrouwen overleefd naar aanleiding van het censureren van een gespreksverslag. Oppositiepartijen vinden dat hij de raad "heeft voorgelogen" door belangrijke informatie over de omstreden westelijke rondweg niet te delen.
De aanleiding voor de motie van wantrouwen is een recente onthulling van journalistiek platform De Stadsbron. Die wist via een Wob-procedure aan gecensureerde notulen te komen. Daaruit blijkt volgens De Stadsbron dat defensie de drukke hoofdingang van de Bernhardkazerne, die ligt aan de beoogde rondweg, het liefst wil verplaatsen naar de Utrechtseweg. Dat standpunt kwam niet in de definitieve versie van de notulen terecht.

Geheim

Verplaatsing van de hoofdingang naar de Utrechtseweg betekent ook dat het drukke militaire verkeer verplaatst zou worden. Daarmee wordt de noodzaak voor een rondweg een stuk minder groot. Volgens wethouder Hans Buijtelaar (VVD) is het verplaatsen van de hoofdingang nooit meer "dan slechts een verkenning geweest en geen wens" van defensie.
Het censureren van de notulen was volgens de wethouder "omdat defensie had aangegeven dat de informatie als geheim moest worden bestempeld". De gemeenteraad vindt echter dat de wethouder de raad beter had moeten informeren over de gesprekken die hij voerde met defensie. Op voorstel van het CDA en de PvdA is daarom een motie aangenomen die de wethouder opdraagt om de raad beter te informeren.

Excuses

De fractievoorzitters van oppositiepartijen SP, Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp gingen er tijdens de gemeenteraadsvergadering met gestrekt been in. "Het gaat hier over de vraag of je deze wethouder nog kunt vertrouwen. Of we genoegen blijven nemen met mistgordijnen", zei Marc Smits van de SP. Wethouder Buijtelaar verdedigde zich door te zeggen dat hij de raad "altijd volledig heeft geïnformeerd maar dat de tijdigheid beter had gekund." Voor dat laatste bood hij zijn excuses aan.
Coalitiepartijen D66 en GroenLinks namen genoegen met de excuses. "Maar dit moet niet nog eens gebeuren", aldus D66-fractievoorzitter Tyas Bijlholt. "Dit is eens maar nooit weer", vond GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos. Ook de VVD, de partij van de wethouder, vindt dat er fouten zijn gemaakt. "We moedigen de wethouder aan om het beter te doen", stelde VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema.
De coalitiepartijen gaven verder aan dat de gemeenteraad zelf moet kunnen bepalen welke informatie belangrijk is en welke niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.