Woonzorgcentrum en flexplekaanbieder doen hun best om deuren open te houden

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De angst voor een nieuwe volledige lockdown gaat deze dagen goed rond bij instellingen die afhankelijk zijn van bezoekers. Zowel woonzorgcentra als aanbieders van flexplekken doen er alles aan om de deuren open te houden. "Er is begrip, maar men heeft de boodschap: niet meer volledig dicht. Dat gaat wat ons betreft niet meer gebeuren."
In de ontmoetingszaal van Zorgcentrum Overdorp in Kockengen laat medewerker Rianne Stam weten dat er bij werknemers en bewoners van het zorgcentrum sprake is van gezonde spanning. "Je ziet wel weer een beetje onrust", zegt ze. Maar een enquête onder bewoners en mantelzorgers toont aan dat mensen het wel begrijpen. "Er is begrip, maar men heeft de boodschap: niet meer volledig dicht. Dat gaat wat ons betreft niet meer gebeuren. Het was afschuwelijk."
Zorgcentrum: "Men heeft de boodschap: niet meer dicht"
Het woonzorgcentrum koos ervoor om, nu het coronavirus weer oplaait, maatregelen te treffen om een lockdown te voorkomen. Zo is bezoek welkom maar met maximaal twee mensen en alleen in het appartement van de bewoner. Ook is het personeel begin deze week begonnen met het uit voorzorg dragen van mondkapjes. Bewoners en medewerkers accepteren dat, aldus Stam. "We zijn al sinds tijden met corona bezig. Bewoners hebben flink in de lockdown gezeten en zij zijn blij met elke verruiming die sinds juli heeft kunnen plaatsvinden. Met deze maatregel kunnen ze bezoek blijven ontvangen. Dat vinden ze waardevol."
Stam: "We doen er alles aan om het virus niet binnen te laten komen. Tot op heden is dat goed gelukt. Laten we hopen dat het met alle voorzorgsmaatregelen zo blijft."

Flexplek

Niet alleen in woonzorgcentra zijn ze bang voor een nieuwe lockdown. "We hopen zeker niet dat we weer moeten sluiten, dus we doen er alles aan om de veiligheid van mensen te garanderen", zegt Diny van de Glind, aanbieder van flexwerkplekken op bedrijventerrein Lageweide in Utrecht. Van de Glind is ervan afhankelijk dat de deuren open kunnen blijven. Nu mag zij maximaal 30 mensen ontvangen en dat terwijl er meer vraag is. "We merkten weer dat het heel veel drukker werd. Normaal gesproken zat het ook vol. Maar je merkte dat mensen wel weer graag buiten de deur wilden werken."
Flexplekaanbieder: "Hopen dat we niet weer moeten sluiten"
Volgens Van de Glind worden mensen die nu weer verplicht moeten gaan thuiswerken zich al snel bewust van de nadelen. Die kunnen dan bij haar terecht. "Mensen vonden de regelmaat toch wel fijn. Dat ze echt uit huis gingen om te werken. Als je thuis zit, word je toch eerder afgeleid om een wasje te doen ofzo." In de tussentijd is er voor de thuiswerkers plek zat op bedrijventerrein Lageweide: "Alle mensen zijn welkom!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.