RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: mondkapjes en een recordaantal besmettingen


PROVINCIE UTRECHT - Na de strengere maatregelen van maandag om de tweede coronagolf tegen te gaan, krijgen we nu ook het dringende advies om een mondkapje te dragen. Wat betekent dit allemaal voor jou? In onze rubriek 'Corona vandaag' blikken we aan het einde van de middag terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Mondkapjes op
Voor heel Nederland geldt vanaf nu een 'dringend advies' om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog wel uitwerken.

In veel omringende landen geldt al een draagplicht in winkels en openbare gebouwen. Nederland is daar terughoudender in geweest, omdat de deskundigen vooral aan het begin van de crisis twijfelden aan de bijdrage van mondkapjes. Inmiddels is het OMT verdeeld over het nut van mondkapjes, maar tegenover de Volkskrant zei een van de experts vandaag al dat een draagplicht bespreekbaar was, omdat "alle beetjes" kunnen helpen.

Als het moet, dan moet het
Op de druilerige woensdagmarkt in Utrecht hadden bezoekers in ieder geval nog nauwelijks mondkapjes op. "Het is nu nog niet verplicht, dus doe ik het niet." De meeste voorbijgangers zeggen te wachten op beleid van de overheid. "Als het moet, dan moet het maar."

'Laten we het nou maar gewoon doen. In winkels ook, dan is het helder voor iedereen.'


Woerden en Oudewater verplichten mondkapje in gemeentehuis
Woerden en Oudewater zijn al om. Daar zijn mondkapjes in gemeentehuis binnenkort ook echt verplicht. Mensen die weigeren er ťťn op te zetten, worden niet geholpen aan de balie.

"We willen onze medewerkers beschermen", zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden tegen RTV Utrecht. Bij de ingangen van het gemeentehuis in Woerden en het stadskantoor en stadhuis in Oudewater staat een bode die bezoekers wijst op de mondkapjesplicht. De maatregel gaat aanstaande maandag in en bezoekers moeten zelf kapjes meenemen.


Dagrecord
Het aantal coronabesmettingen is in een dag tijd met 3294 gestegen. Dat is een nieuw dagrecord in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld.

In Rotterdam-Rijnmond nam het aantal geregistreerde besmettingen het meest toe, met 441. In de regio Utrecht waren dat er 316. Utrecht komt hiermee op de ranglijst na Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Daar is de situatie 'ernstig', hier zitten we volgens het coronadashboard op het niveau 'zorgelijk'.

De gemeente Utrecht kleurt op de dagelijkse coronakaart het donkerst, met ook de hoogste stijging van 124 nieuwe besmettingen sinds gisteren. Verder zijn er in onze provincie veel nieuwe besmettingen in Amersfoort (45) en Vijfheerenlanden (19).

Sinds het begin van de uitbraak zijn 120.845 mensen in Nederland positief getest. In slechts drie dagen kwamen er 10.000 nieuwe gevallen bij, en ook dat is een nieuw record.

In het ziekenhuis
In de ziekenhuizen in de provincie Utrecht liggen nu twaalf coronapatiŽnten op de Intensive Care en 33 mensen op een verpleegafdeling. In het Diakonessenhuis in Utrecht zijn drie covid-patiŽnten opgenomen op de IC en liggen er acht in de kliniek. In het Sint Antonius liggen vier mensen op de IC en elf in de kliniek. In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn er drie IC-opnames en acht opnames in de kliniek. Het UMC Utrecht heeft twee patiŽnten op de ic en zes op de verpleegafdeling.

Regels
De nieuwe strenge maatregelen van het kabinet gingen gisteren om 18.00 in. Wie gisteravond op een terras zat kreeg na 21.00 uur niets meer bijgeschonken. Een uur later moest iedereen ook echt naar naar huis. Verder is het thuiswerken aangescherpt en is bij prof- en amateursport de komende drie weken geen publiek meer welkom. De Veiligheidsregio Utrecht heeft het landelijk beleid inmiddels vertaald naar een regionale noodverordening.


Huwelijk
Er zijn trouwens ook al weer versoepelingen aangekondigd. Bij een huwelijksvoltrekking, bijvoorbeeld, mogen nu toch dertig mensen aanwezig zijn. En als de ceremonie buiten is dan zijn zelfs veertig aanwezigen toegestaan. Het kabinet heeft de strenge regels aangepast na veel onrust bij aanstaande echtparen en huwelijkslocaties.

Bij een huwelijk in de kerk gelden de regels voor kerkdiensten en die zijn nog soepeler. Er mogen zonder reservering honderd mensen naar binnen. Zij moeten dan wel voldoende afstand houden.

Maar een echt groot feest zit er nog altijd niet in. Voor een huwelijksfeest blijven dezelfde normen gelden als voor de horeca: gezelschappen mogen daar niet groter zijn dan vier personen of ťťn huishouden.

TivoliVredenburg
Tijdens de persconferentie van afgelopen maandag maakte premier Mark Rutte bekend dat het aantal personen in een publieke binnenruimte wordt beperkt tot dertig. Dat maakt het lastig voor culturele instellingen. Zij trokken dan ook aan de bel. In Utrecht gaan de voorstellingen vanavond nog door. Maar voor de toekomst moeten er moeilijke keuzes worden gemaakt.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat morgen bekendmaken welke instellingen een ontheffing krijgen op de regel dat er maximaal dertig personen in een (publieke) ruimte mogen zijn.

Krijgt TivoliVredenburg een ontheffing van de corona-maatregelen?


Bang voor de lockdown
De angst voor een nieuwe volledige lockdown gaat deze dagen goed rond bij instellingen die afhankelijk zijn van bezoekers. Zowel woonzorgcentra als aanbieders van flexplekken doen er alles aan om de deuren open te houden. "Er is begrip, maar men heeft de boodschap: niet meer volledig dicht. Dat gaat wat ons betreft niet meer gebeuren."


Corona bij Kampong?
Het is nog even de vraag of de hockeyers van Kampong dit weekend kunnen spelen. De tuchtcommissie van hockeybond KNHB stelt namelijk een onderzoek in naar de wedstrijd tussen Tilburg en Kampong, afgelopen weekend.

Kampong had in dat duel in de hoofdklasse mogelijk een speler in het veld die vanwege de coronamaatregelen in quarantaine had moeten gaan. De volgende tegenstander Pinokť heeft volgens de NOS al laten weten dit weekeinde niet tegen de Utrechtse club te willen spelen. Tegen RTV Utrecht zegt de hockeybond dat er nog geen verzoek van de Amstelveense club binnen is.


Gewoon lekker fietsen
De Classico Giro Utrecht gaat zondag wel gewoon door. De organisatie van de fietstoertocht kreeg de afgelopen dagen veel vragen, maar laat weten dat de strenge maatregelen van het kabinet "geen invloed hebben op het doorgaan van de toertocht". Wel zijn er extra maatregelen om de doorstroming te bevorderen en wordt aan deelnemers gevraagd een mondkapje op te doen op het start - en finishterrein.

 Deelnemers aan de tocht van vorig jaar. Deelnemers aan de tocht van vorig jaar. | Foto: Bregje van de Straat


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -