RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet geeft dringend advies voor mondkapjes: 'Als het moet dan zet ik 'm op'


UTRECHT - Op de druilerige woensdagmarkt in Utrecht stiefelen bezoekers van kraam naar kraam. Een enkeling draagt een mondkapje, de meesten zijn blootsmonds. "Het is nu nog niet verplicht, dus doe ik het niet."

Het kabinet geeft na een oproep uit de Tweede Kamer het dringende advies om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimte, zoals winkels. Dat advies gaat per direct in. Vrijdag volgen meer details, want volgens premier Rutte zijn er nog vragen te beantwoorden.

'Ik vind het niet zo erg dat we hem niet op hoeven'


De verkopers van de Gooische Kaaskoerier zien meer mensen dan een week geleden een mondkapje dragen. Zelf hebben ze niet overwogen om er een op te zetten. "We staan ook buiten, hè? Dat is gezond." De kaasverkopers verkopen hun waar op meer plekken dan alleen in Utrecht. Ze merken dat op verschillende plekken, verschillende regels gelden. "Van mij mag het duidelijker, ik vind het nu niet duidelijk genoeg."

Die roep om duidelijkheid wordt door meer mensen gedeeld. Door theatermaker Eric Borrias bijvoorbeeld. Hij heeft net een mondkapje van stof gekocht voor in de trein. Van die wegwerkkapjes kreeg hij het maar benauwd. Hij is voor landelijke invoering van de mondkapjes. "Laten we het nou maar gewoon doen. In winkels ook, dan is het helder voor iedereen."

'Utrecht is ook een grote stad'
Tom Broekman heeft twee kledingwinkels en maakt deel uit van het Centrummanagement in Utrecht. Wat hem betreft zijn mondkapjes niet nodig in de winkel. Bovendien, zegt de winkelier, zou het nog best wel wat drukker kunnen op doordeweekse dagen. Maar wat nou als die mondkapjes toch verplicht worden? "Dan zullen we ons natuurlijk aan die richtlijn houden."

Twee winkelende vrouwen twijfelden om een mondkapje op te zetten. Ze deden het toch maar niet, tenzij het straks heel druk wordt. "Ik ben voor één lijn", zegt een van de vrouwen vanochtend, voor het nieuwe advies van de overheid bekend werd. De twee vinden het ook wel eng. In grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt al het dringende advies om in overal in de publieke ruimte mondkapjes te dragen. "En Utrecht is toch ook een grote stad."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -