RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Woerden en Oudewater verplichten mondkapje in gemeentehuis: 'Als er verzet komt, dan zien we dat wel'

WOERDEN/OUDEWATER - Woerden en Oudewater voeren een mondkapjesplicht in in hun gemeentehuis. Mensen die weigeren er één op te zetten, worden niet geholpen aan de balie.

"We willen onze medewerkers beschermen", zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden tegen RTV Utrecht. Bij de ingangen van het gemeentehuis in Woerden en het stadskantoor en stadhuis in Oudewater staat een bode die bezoekers wijst op de mondkapjesplicht. De maatregel gaat aanstaande maandag in en bezoekers moeten zelf kapjes meenemen.

Wij kiezen nu voor deze aanpak. Als er verzet komt, dan zien we dat wel."
Woordvoerder gemeente Woerden

De gemeentes hebben niet uitgezocht of zo'n mondkapjesplicht juridisch houdbaar is. "Vooralsnog hebben we zoiets van: we gaan het gewoon doen. Er is natuurlijk een heleboel discussie over in het land. Wij kiezen nu voor deze aanpak. Als er verzet komt, dan zien we dat wel."

De mondkapjesplicht in de gemeentehuizen van Woerden en Oudewater duurt in ieder geval tot en met dinsdag 20 oktober. Er zijn voor zover bekend nog geen andere gemeentes in Nederland die in hun gemeente- of stadhuizen ook een mondkapjesplicht hebben ingevoerd. Wel heeft premier Rutte vanmiddag, kort nadat Woerden en Oudewater besloten zelf het heft in handen te nemen, heel Nederland het 'dringende advies' gegeven om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen.

Juridisch houdbaar?
Sinds de verscherping van de corona-maatregelen afgelopen maandag is de mondkapjesdiscussie weer flink losgebarsten. Veel burgemeesters zijn er voorstander van, maar de vraag is of het juridisch wel haalbaar is om mensen te verplichten een mondkapje op te zetten.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zei gisteren in een interview met Binnenlands Bestuur dat gemeentes zo'n verplichting wel kunnen invoeren in hun eigen gemeentehuis. "Dat is een openbare ruimte, maar wel één waarover de gemeente mag beschikken als beheerder en dus zaken mag eisen aangaande gedrag."

Afgelopen maandag wilde het kabinet nog niet zo ver gaan om tot een algeheel mondkapjesadvies in heel Nederland over te gaan. Het RIVM zegt dat mondkapjes in principe niet nodig zijn zolang iedereen zich aan de al bestaande (basis-)regels houdt.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -