VRU neemt morgen besluit over ontheffing voor cultuur: 'We weten nu al dat we niet overal vrienden maken'

PROVINCIE UTRECHT - De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat morgen bekendmaken welke instellingen een ontheffing krijgen op de regel dat er maximaal dertig personen in een (publieke) ruimte mogen zijn. Dat heeft Peter den Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, vanmiddag bevestigd voor de camera van RTV Utrecht. Eigenaren van poppodia en theaters zitten tot die tijd in spanning omdat er veel op het spel staat. Harold Warmelink van theater Flint in Amersfoort: "Flint moet dicht als we geen ontheffing krijgen."
Maandag maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat samenkomsten van meer dan dertig mensen in één ruimte verboden werden en dat de horeca voortaan om 22.00 uur dicht moest zijn. De veiligheidsregio's hebben daarbij de mogelijkheid om een ontheffing te verlenen op het maximum van dertig mensen voor ' gebouwen van groot belang voor de regio'.
Vanavond vergadert de VRU over of er uitzonderingen komen. Maar Den Oudsten heeft een waarschuwing. "De noodverordening laat op zichzelf niet heel veel ruimte, het moeten uitzonderingen zijn. En dat betekent dus dat wij op basis van de weinige ruimte proberen daar realistisch tegenaan te kijken en goede besluiten te nemen maar we weten nu al dat we niet overal vrienden maken."
Den Oudsten: 'We gaan niet overal vrienden maken'
Tot de uitleg van de VRU er morgen is, zal er niet streng gehandhaafd worden op het maximum aantal mensen.
Spanning in culturele wereld in afwachting oordeel VRU

'Flint moet dicht bij geen ontheffing'

Culturele ondernemers, waarvan velen de afgelopen dagen shows hebben moeten verzetten of afzeggen, wachten gespannen op het besluit van de VRU. Voor hen staat er veel op het spel, legt directeur Harold Warmelink van theater Flint in Amersfoort uit. "Flint moet dicht als we geen ontheffing krijgen. En ik vind het zo jammer want we hebben zo enorm ons best gedaan om een veilige omgeving te creëren."
Het theater in Amersfoort is coronaproof gemaakt door maximaal 180 mensen in de zaal neer te zetten en te investeren in de luchtverfrissing. In de Sint Aegtenkapel waar Flint ook programmeert, pasten hoe dan ook maar dertig mensen. Een enquête onder bezoekers die in september langskwamen, bewijst volgens Warmelink dat bezoekers vinden dat de zaken goed op orde zijn: "99,6 procent voelt zich veilig."
De theaterdirecteur heeft dan ook, zoals meer culturele ondernemers, zijn hoop gevestigd op het overleg van de VRU. "Elke gemeente geeft een lijst op van gebouwen die ontheffing moeten krijgen. En de Veiligheidsregio gaan daar vandaag een besluit over nemen. Maar welke criteria ze hanteren, weet ik niet."

Kamervragen

Het besluitproces van de veiligheidsregio is niet het enige waarover onduidelijkheid bestaat. De onrust bij culturele ondernemers wordt zo breed gedeeld dat de PvdA er al kamervragen over heeft gesteld.
Als die ontheffing er niet komt dan is het de dood voor cultuur.
Harold Warmelink, directeur theater Flint

'Dood voor cultuur'

Wat Warmelink wél zeker weet, is wat er gebeurt als de VRU geen uitzondering aan zijn theater geeft. "Dertig mensen in een zaal waar achthonderd mensen in kunnen, is ondoenlijk en dan is er nog het financiële feit." En hij is niet alleen. "Als het blijft zoals het nu is dan gaan we de goede kant op. Maar als die ontheffing er niet komt dan is het de dood voor cultuur." En dat zou volgens hem een ramp zijn. "Als samenleving hebben we juist in deze tijd cultuur nodig voor de saamhorigheid. Cultuur verbindt. En dat heb je juist in deze tijden nodig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.