Waterschap trekt 32 miljoen uit voor vervuilde Westdijk Bunschoten, sanering start eind oktober

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Waterschap Vallei en Veluwe heeft vandaag ingestemd met de benodigde kredietaanvragen om de vervuilde Westdijk in Bunschoten af te graven en te herstellen. Daarmee kan de totale sanering van 32,3 miljoen euro - mits er geen bezwaar wordt ingediend - vanaf 21 oktober eindelijk van start gaan.
De Westdijk in Bunschoten bleek na verstevigingswerkzaamheden in 2016 al snel vervuild te zijn. Voor de versterking van de dijk werd destijds gekozen om gebruik te maken van thermisch gereinigde grond (TGG). Dat ging om 120.000 ton, ofwel 4000 vrachtwagens, die de dijk van grond voorzagen waarvan een jaar later bleek hoe verontreinigd die was. Toen werd na onderzoek in de aangrenzende sloten een sterke concentratie aan zouten aangetroffen.
Het grootste deel van het geld wordt gesubsidieerd door het Rijk, vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het waterschap moet in eerste instantie zelf 4,6 miljoen euro ophoesten, dat het probeert te verhalen op de aannemer die de grond destijds leverde.

Gesteggel

In 2018 nam het waterschap zich dan ook voor de grond af te graven. Een jaar geleden bleek uit nieuw bodemonderzoek dat de grond zo sterk verontreinigd was met zware metalen en zouten dat het nooit gebruikt had mogen worden. Het gebruik van TGG staat sinds de problemen onder verscherpt toezicht.
Ondertussen steggelden de gemeente Bunschoten en het waterschap de afgelopen jaren over wie er verantwoordelijk was voor de vervuiling. Het conflict belandde zelfs bij de Raad van State, die het opleggen van een dwangsom à 750.000 euro door de gemeente aan het waterschap rechtmatig vond.

Stormseizoen

Die hoeft het waterschap niet te betalen als het de Westdijk voor 1 november 2021 afgraaft en herstelt. Nu de kredietaanvraag rond is, maakt het waterschap naar alle waarschijnlijkheid morgen de aannemer bekend die de klus moet klaren. Daartegen kan de komende drie weken bezwaar aangetekend worden.
Gebeurt dat niet, dan kunnen de saneringswerkzaamheden vanaf 21 oktober van start gaan. Toch is het dan maar de vraag of er snel vrachtwagens op de dijk staan, want vanaf november begint het stormseizoen en om daarin te werken moeten er vergunningen aangevraagd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.