Miljoenen voor leefbaarheid Overvecht hebben nog weinig effect: 'We hebben een lange adem nodig'

UTRECHT - De overlast van jongeren in Overvecht neemt weer toe, kinderen gaan sinds kort minder vaak naar de voorschool en de armoede neemt ook weer toe. Daar tegenover staat dat bewoners wel meer vertrouwen hebben dat het beter gaat worden in de wijk. Het zijn de belangrijkste conclusies uit de monitor Utrecht. Daarin is te lezen wat wijkbewoners van hun buurt vinden.
De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen zegt in een reactie op de monitor dat er "een lange adem" nodig is na het zien van de uitkomsten. Met de monitor wil de gemeente zicht krijgen op de problematiek in Overvecht en ook de resultaten kunnen meten van het plan 'Samen voor Overvecht'. Dit onderzoek zal dus vaker gehouden worden. Er zijn miljoenen uitgetrokken voor de verbeterplannen en onlangs is er zelfs nog meer geld beschikbaar gekomen.
Miljoenen voor leefbaarheid Overvecht hebben nog weinig effect

Jongerenoverlast

In het rapport is te zien dat in 2016 zo'n 45 procent van de Overvechters last had van jongeren op straat. Daarna daalde dat naar ruim 30 procent in 2018, maar die trend zet niet door. De cijfers laten nu weer een stijging zien. Eén op de vijf inwoners ervaart overlast van jongeren en door corona neemt het zelfs nog meer toe. Dan gaat het vooral om geluidsoverlast, vernieling en drugsoverlast. Verder noemen de inwoners van Overvecht vaker criminaliteit en intimiderend gedrag.
De jongerenoverlast in de wijk verschuift naar een andere leeftijdsgroep. Vooral kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud vertonen vaker grensoverschrijdend gedrag. Zorgwekkend noemt de wethouder dat. Hij wil vooral inzetten op deze groep kinderen. "Dat doen we door hele jonge kinderen al na te laten denken over beroepskansen en we willen ze met goeie rolmodellen in contact laten komen. Dus we zijn daar hard mee bezig en we krijgen gelukkig extra geld van rijk en provincie om daar nog meer op in te zetten."
Meer gevarieerde woningen betekent een meer gevarieerde bevolking en dat hebben we in Overvecht nodig
Kees Diepeveen, wijkwethouder Overvecht

Taalachterstand

Om de taalachterstand van veel kinderen tegen te gaan en te zorgen dat ze op de basisschool goed mee kunnen, is de voorschool opgericht. Dat was een groot succes. Volgens de monitor is het aantal kinderen met een taalachterstand afgenomen, maar helaas blijkt nu dat ouders vaker besluiten hun kind niet naar de voorschool te laten gaan. Dat komt doordat de kinderopvang deze taak heeft overgenomen en daarmee is de voorschool duurder geworden. Veel ouders zien er dus vanaf vanwege een hogere eigen bijdrage. De schrijvers van de monitor noemen dit een ongewenste ontwikkeling. Wijkwethouder Diepeveen: "We trekken alle regelingen uit de kast en we kijken met ouders naar wat er mogelijk is om ze te ondersteunen."

Armoede

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 8 inwoners van de wijk Overvecht zeer slecht kan leven van hun inkomen. Dit is bijna twee keer zoveel als in de hele stad Utrecht. Bijna 40 procent zit op de armoedegrens. Sinds 2015 nam de armoede in de wijk juist, maar in 2019 steeg het weer. Niet alleen in Overvecht, maar ook in de rest van de stad. Als verklaring geven de onderzoekers dat de stijging ook te wijten is aan de stijgende werkloosheid door de corona-pandemie. Een tweede oorzaak is dat het moeilijk is om mensen met schulden te bereiken. Daar wordt volgens de onderzoekers aan gewerkt door het opzetten van allerlei projecten.
De wijk Overvecht
De wijk Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron

Gevarieerde wijk

Overigens is het aantal sociale huurwoningen inmiddels afgenomen met bijna 10 procent. 66 procent van de woningen bestaat nu uit sociale huur en het aantal duurdere woningen neemt toe. Vooral in de middenhuur-sector. Voorheen bestond bijna 75 procent van de woningen in Overvecht uit sociale huur. De gemeente Utrecht werkt nu samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars om dat percentage omlaag te krijgen. Dat lijkt te lukken, blijkt uit het rapport. Wethouder Diepeveen is blij met dit resultaat "Meer gevarieerde woningen betekent een meer gevarieerde bevolking en dat hebben we in Overvecht nodig."

Discriminatie

Voor het eerst heeft de monitor ook gekeken naar het onderwerp discriminatie. 26 procent van de Overvechters voelde zich vorig jaar in meer of mindere mate gediscrimineerd. Ter vergelijking: gemiddeld is dit in Utrecht 16 procent. In de monitor staat dat het thema mogelijk weer meer is gaan spelen in de wijk als gevolg van de racisme-problematieken in Amerika.
Binnenkort worden de resultaten van de monitor besproken in de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.