RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mondkapjes verplicht bij Amersfoortse musea, in Utrecht nog wat twijfel


PROVINCIE UTRECHT - De drie Amersfoortse musea Flehite, KAdE en het Mondriaanhuis gaan vanaf morgen alle bezoekers verplichten om een mondkapje te dragen. "We willen één lijn trekken", zegt museumdirecteur Paul Baltus. "Dat is voor iedereen het meest helder."

Baltus is directeur van Amersfoort in C, de overkoepelende organisatie van de drie musea. Hij gaat dus nog iets verder dan het 'dringende advies' dat het kabinet eerder vandaag gaf om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen. "We willen bezoekers en onze medewerkers een gevoel van veiligheid en comfort geven."

De museumdirecteur vreest niet voor boze reacties op zijn besluit. "Er zullen bezoekers zijn die het misschien minder prettig vinden. Maar we zullen ze vriendelijk en dringend vragen wel dat mondkapje te dragen."

Twijfel bij andere musea
Het Utrechtse Museum Catharijneconvent is er nog niet over uit. "We zijn erover aan het nadenken", zegt woordvoerder Douwe Wigersma. Zijn museum houdt zich voorlopig vast aan het protocol van de Museumvereniging, de landelijke brancheorganisatie. Maar wel heeft Wigersma nog wat extra onbeantwoorde vragen. "Wat doen we met het personeel? En geldt zo'n mondkapjesplicht ook voor horeca in het museum? Waarschijnlijk weten we morgen meer. Maar als het kabinet een dringend advies geeft, kun je verwachten dat we dat hier ook gaan navolgen."

Ook het Spoorwegmuseum in Utrecht is nog in dubio. "Er wordt over gesproken", zegt woordvoerder Evertjan de Rooij. "Maar we hebben nog geen besluit genomen. We volgen sowieso de Veiligheidsregio."

"Als het nog niet moet, zet ik 'm liever niet op."


Veiligheidsregio
De Veiligheidsregio heeft vooralsnog geen aanvulling gedaan op het vandaag door het kabinet afgekondigde 'dringende advies'. Mogelijk gebeurt dat morgen wel. Sowieso gaat de Utrechtse Veiligheidsregio morgen met nieuws komen over (culturele) instellingen die dispensatie krijgen voor de regel van maximaal dertig bezoekers. Grote poppodia en theaters hopen dat ze meer mensen mogen ontvangen in ruimtes waar de anderhalvemeterregel kan worden toegepast.

Eerder vandaag maakten twee gemeentes bekend dat in hun gemeentehuizen mondkapjes verplicht worden: namelijk Woerden en Oudewater. Mensen die weigeren er één op te zetten, worden niet geholpen bij de balie. "We gaan het gewoon doen", zei een woordvoerder eerder vandaag tegen RTV Utrecht. "Er is natuurlijk een heleboel discussie over in het land. Wij kiezen nu voor deze aanpak. Als er verzet komt, dan zien we dat wel."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -