Jeff (38) doet mee aan Stoptober: 'Ik haat mezelf dat ik zo afhankelijk van iets ben'

© Jeff Renners
Provincie Utrecht - Hij probeerde het al zo vaak: stoppen met roken. Maar steeds hield Jeff (38) uit Utrecht het maximaal een halfjaar vol totdat hij opnieuw naar de sigaretten greep. Maar deze keer is hij ervan overtuigd dat het hem gaat lukken: hij doet mee aan Stoptober. "Ik ben er klaar mee. Ik wil dit niet meer."
Jeff begon al op jonge leeftijd met roken. Hij was pas 12 toen hij zijn eerste sigaretje rookte en zoals zoveel die op die leeftijd zijn begonnen, deed hij het vooral om erbij te horen. "Ik werd als kind behoorlijk gepest en de sigaret was eigenlijk wat me stoer maakte."
Maar inmiddels schaamt hij zich ervoor. "In mijn omgeving rookt niemand. En waar de sigaret me vroeger stoer maakte, zijn het nu juist mijn vrienden die me er een beetje op afrekenen. Niet op een verkeerde manier, maar ze zeggen wel: je stinkt en het is niet zo fijn dat je rookt."

Smoesjes om te kunnen roken

Het gevolg is dat hij soms sociale afspraken afzegt om te kunnen roken. "Dan verzin ik voor een gezellige barbecue in de zomer een smoes om niet te gaan. 'Nee ik kan niet, er komt een vriendin langs'. Maar die komt helemaal niet langs. Het gaat mij om die nicotine." Jeff is even stil en lacht dan. "Hoe erg is het als je het hardop zegt. Maar dat is echt wat is."
Ik verrook nu tegen de 220 euro per maand.
Jeff Rennes
In het verleden probeerde hij al vaker te stoppen, maar steeds ging het weer mis. "Ik ben een keer drie maanden gestopt geweest en twee keer een halfjaar. En toch val ik dan steeds weer terug. Heel irritant." Toen hij op Facebook zag dat er kandidaten gezocht werden voor het Stoptoberhuis, besloot hij dan ook in een opwelling om zich op te geven. "Ik dacht: dit is de kans en dit is het moment dat ik echt ga stoppen. En landelijk afgaan is geen optie", voegt hij er lachend aan toe.
Stoptober is een landelijke actiemaand tegen roken. Naast verschillende (online)campagnes is er ook al een aantal jaren een Stoptoberhuis in Vinkeveen. Daar sluiten 25 stoppers zich op en proberen onder begeleiding van deskundigen voor eens en voor altijd te stoppen met roken. Hun belevenissen in het huis zijn online te volgen via een livestream.
Dat avontuur ging alleen niet door. Vanwege corona vond de organisatie het niet verantwoord om 25 mensen in een huis te zetten. De begeleiding van de kandidaten gaat wel door, maar nu online. "Dan voelt het toch alsof je het niet alleen moet doen", zegt Jeff.
Hij hoopt dan ook dat het deze keer lukt om met behulp van coaches iets te doen aan die kronkel in zijn hoofd, zoals hij het zelf noemt. "Ik verrook nu tegen de 220 euro per maand. En ik klaag al mijn hele leven dat ik een beter leven voor mezelf wil. Ik ga bijvoorbeeld heel weinig op vakantie, maar kan van mijn salaris wel roken. En ik vind sushi kopen voor mezelf veel te duur, maar een pakje sigaretten van 9,20 euro dat kan makkelijk. Dat zijn zulke kromme gedachten."
"Ik zou zo graag mijn geld uitgeven aan het maken van een mooie herinnering die voor mij voor altijd belangrijk is. Mijn moeder is 77, ik zou heel graag met haar op vakantie willen. Maar dat kan nu niet omdat ik het geld niet heb. Of het er niet – tussen aanhalingstekens – voor over heb. Ik heb het er wel voor over, maar je kunt je geld maar een keer uitgeven."

Hardnekkige verslaving

Het geeft volgens Jeff aan hoe ingewikkeld de verslaving is. "Ik haat mezelf er echt om dat ik zo afhankelijk van iets ben. Ik ben hoger opgeleid, ik heb goede sociale vrienden om me heen, iedereen om me heen heb ik lief. Ik kan alles aan, behalve dit. En dat vind ik heel frustrerend."
Mensen die zeggen: 'stop gewoon', snappen het volgens hem dan ook echt niet. "Waarom zou ik vrijwillig 9 euro 20 aan een kankerstokje geven, terwijl ik er eigenlijk helemaal niet gelukkig van word. En zo fantastisch lekker vind ik het ook niet. Maar er gebeurt echt iets in mijn brein. Die verslaving is zo hardnekkig."

Nooit aan beginnen

Toch is hij optimistisch dat het hem nu met behulp van de begeleiding zal lukken. "En wat ook helpt is dat roken overal zo aan banden wordt gelegd. Dat klinkt heel gek, maar dat helpt mij echt." Sigaretten zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld fors duurder geworden en roken is verboden in kroegen en op stations. Daarnaast wordt met petities gepleit voor rookverboden bij sportclubs en speeltuinen. "Dat vind ik fantastisch. Ik onderteken ook al die petities tegen roken, terwijl ik echt een hardnekkige roker ben."
Ondanks zijn optimisme dat het deze keer gaat lukken - 'bel me maar over een paar maanden!' - zal het gevaar volgens Jeff altijd blijven loeren. "Waar ik erg van baal is dat roken altijd een optie zal zijn. Altijd. Dus ik zou iedereen met klem adviseren: begin er alsjeblieft nooit aan."
Tijdens Stoptober worden rokers opgeroepen 28 dagen niet te roken. Het idee is dat na die 28 dagen de verslaving gebroken is en het lukt om definitief de sigaretten links te laten liggen. Deelnemers kunnen zich aanmelden op Stoptober.nl en krijgen de hele maand oktober positieve berichtjes die ze moeten aanmoedigen om niet te gaan roken. Via social media kunnen de deelnemers contact houden met anderen die ook proberen te stoppen.

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Trimbos-instituut, de GGD en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.