Kwart woningen heeft geen rookmelder: 'Je hebt bij brand vaak maar een minuut of drie'

Archief.
Archief. © Menno Bausch
UTRECHT - Onder de noemer 'Rookmelders redden levens' voert de Veiligheidsregio Utrecht de komende weken campagne om brandveiligheid onder de aandacht te brengen. De actie is onderdeel van de jaarlijkse brandpreventieweken.
"Bij een brand heb je maar heel weinig tijd om veilig je huis uit te komen", legt Jurriaan van Wakeren uit. Hij is specialist brandveiligheid bij de Veiligheidsregio Utrecht. "Zeker met moderne meubels ontwikkelt een brand zich snel en heb je vaak maar een minuut of drie om echt veilig buiten te komen. Dus elke tijdswinst die je kunt behalen, kan je leven redden. Een rookmelder helpt daarbij, zegt hij. "Het is eigenlijk een heel klein simpel apparaatje, maar wel onwijs belangrijk."
Volgens Van Wakeren hebben de meeste mensen inmiddels wel zo'n rookmelder in huis, geschat wordt dat 75 procent van de mensen er eentje heeft. "Maar het blijft wel hartstikke belangrijk om de resterende 25 procent zover te krijgen dat zij ook een rookmelder ophangen."

Verkeerde plek

Het hebben van een rookmelder wil bovendien niet automatisch zeggen dat je optimaal beschermd bent. "We komen wel eens tegen dat een rookmelder op een verkeerde plek in huis hangt, waar hij dus veel minder effect heeft", legt Van Wakeren uit. De brandweer adviseert om minimaal een rookmelder te hangen in de vluchtwegen in huis, dus bijvoorbeeld de hal en gangen. Maar idealiter zou er ook eentje in de slaapkamers en elke leefruimte in huis hangen.
En, het klinkt als een open deur, maar het apparaat moet ook geregeld getest worden. En ook dat doet niet iedereen. "De batterij gaat niet oneindig mee. Dus het is wel belangrijk om je ervan te verzekeren dat ie het daadwerkelijk doet als er brand uitbreekt."

Campagne

Om het belang van de rookmelder te benadrukken vraagt de Veiligheidsregio Utrecht er de komende weken dus opnieuw aandacht voor. Dat gaat vanwege corona deels online via de website www.rookmelders.nl en social media. Zo kunnen mensen tijdens een webinar op Facebook ook vragen stellen. Daarnaast komen er in bouwmarkten kartonnen brandweermannen te staan met informatie over de rookmelders.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat in elk huis een rookmelder komt te hangen. Voor nieuwbouwwoningen is het nu al een verplichting om op elke verdieping een werkende rookmelder te hebben. Vanaf juli 2022 geldt dat ook voor bestaande woningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.