Inwoners en lokale politiek te weinig betrokken bij plannen zon- en windenergie

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De lokale energieplannen voor meer windmolens en zonnepanelen die vandaag naar Den Haag zijn opgestuurd missen nog draagvlak onder inwoners en de politiek. Ook is het niet duidelijk of de netcapaciteit de hoeveelheid nieuwe groene energie aankan. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die de concepten van alle Regionale Energie Strategieën (RES) heeft bestudeerd.
In Nederland moet uiteindelijk 35 terawattuur (TWh) aan groene elektriciteit opgewekt worden met behulp van nieuwe zonnepanelen en windmolens. Uit de optelsom van het PBL is dat met 50 TWh makkelijk gehaald. De regio's in de provincie Utrecht nemen 3,05 terawattuur voor haar rekening.

Overbelasting

Onder andere de Utrechtse netbeheerder Stedin heeft gekeken of het elektriciteitsnet die hoeveelheid nieuwe stroom aankan, maar daar blijken flink wat knelpunten in te zetten. Ook op andere plekken in Nederland spelen die problemen.
Dat komt omdat veel gemeenten de voorkeur uitspreken voor meer zonnepanelen in plaats van windmolens. De regio's gaan op zoek naar oplossingen voor het probleem zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt.

Meer meepraten

Omdat de energieplannen van de RES nog om concepten gaat, kan er nog veel veranderen omdat zon- en windlocaties nog niet zijn vastgelegd. Het is de bedoeling dat de komende maanden inwoners en politiek nog veel meer worden betrokken bij het bepalen van deze plekken.
Ook moeten de gemeenten in deze regio's samenwerken in deze zoektocht om het aantal afgesproken terawatturen te behalen. Op 1 juli 2021 is de deadline hiervoor.

Enthousiaste minister

Klimaat- en energieminister Eric Wiebes prijst de ambities van de regio's. Ondanks corona is er volgens hem hard doorgewerkt aan de RES, maar hij ziet ook aandachtspunten.
"De belangrijkste uitdaging die we de komende tijd met z'n allen moeten aangaan is het vinden van de optimale balans tussen ruimtelijke belangen, draagvlak en de kosten voor het realiseren van een klimaatneutraal energiesysteem", aldus de minister.
Dat draagvlak wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kosten en de lasten. De gemeenten willen daarom bewoners financieel laten meeprofiteren van nieuwe zonnevelden en windmolens. Minister Wiebes vindt dat deze participatie "een belangrijk onderdeel uitmaakt van de afwegingen die regio's straks moeten maken om tot definitieve plannen te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.