Rechtszaak mishandeling met voorhamer later begonnen door verwarring over coronamaatregelen

© JS Multimedia
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Verwarring bij de pro-formazitting die vandaag van start gaat in de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam. Daar staan de mannen terecht die er onder meer van worden verdacht vorig jaar iemand met een voorhamer te hebben mishandeld in de Utrechtse Adelaarstraat. Er zijn veel verdachten, waardoor er meer dan dertig mensen in de rechtszaal zitten. Na een uur vertraging is de zaak begonnen.
"Is de rechtbank nou een publieke ruimte?", vraagt rechtbankverslaggever Peter Huting zich af. "Je kunt hier niet zomaar naar binnen, maar de rechtspraak is officieel wel openbaar." Ook voor de rechtbank is het onduidelijk.
Tijdens deze pro-formazitting staat een groep verdachten voor de rechter die ervan verdacht wordt op 30 oktober vorig jaar iemand met een voorhamer en honkbalknuppels te hebben mishandeld. Het slachtoffer hield een gescheurde schedel aan het incident over. Veel bezoekers van de Ierse pub O'Leary's zagen wat er gebeurde en belden geschokt met de redactie van RTV Utrecht.

Derk Wiersum

De mannen kwamen door deze mishandeling in beeld bij justitie. Ze worden van nog veel meer verdacht. Zo zouden ze volgens het OM een bende vormen die auto's steelt. Ook wordt één van de mannen, Anouar T. uit Soest - neef van topcrimineel Ridouan T. - ervan verdacht betrokken te zijn bij de moord op advocaat Derk Wiersum.
De zitting van vandaag is een pro-formazitting, een tussentijdse zitting waarbij er nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Het kan zijn dat het OM nog meer onderzoek moet doen, of vandaag laat weten klaar te zijn met het lopende onderzoek. De verdachten zitten nu bijna een jaar vast en om de zoveel tijd moet worden getoetst of hun hechtenis nog rechtsgeldig is.
Rechtbankverslaggever Peter Huting over de pro-formazitting van vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.