RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Griftland College ploetert met besmettingsgolf: 'Trots op docenten, ze verdienen applaus'


SOEST - "Om de dag zitten we bij elkaar met een coronateam. De angst is iedere keer toch wel: wat brengt de dag ons?", verzucht rector Kees Versteeg van het door besmettingen geplaagde Griftland College in Soest.

De school kampt inmiddels met 32 coronagevallen. Het gaat vooral om leerlingen, maar ook medewerkers hebben het virus opgelopen. "Vijf docenten zijn besmet. Daarnaast zitten er nog zo'n vijftien thuis uit voorzorg." Ook kunnen vele tientallen leerlingen niet naar school vanwege bron- en contactonderzoek.

Op bezoek bij het Griftland College


Het is snel gegaan met de besmettingen op het Griftland. "Vorige week woensdag kwamen de eerste twee meldingen uit de bovenbouw, een dag later waren het vijf, waarvan vier uit één jaarlaag. Vrijdag is de hele jaarlaag naar huis gestuurd." Vervelend, maar Versteeg is positief. "Ik merk saamhorigheid, zowel bij de leraren als de leerlingen. Ik ben trots op het team."

 Rector Kees Versteeg. Rector Kees Versteeg. | Foto: RTV Utrecht

Geen volledige sluiting
Een volledige sluiting heeft de rector niet overwogen. "We zijn blij dat de school weer open is en leerlingen en ouders zitten daar ook echt niet op te wachten. Ik wil wel zeggen dat ik erg trots ben op de docenten. Zij staan elke dag toch maar voor de klas met dertig leerlingen. Ze verdienen applaus."

Over mondkapjes in winkels is van alles gezegd, maar niet over scholen en dat verbaast me wel"
Rector

Het Griftland College heeft ingrijpende maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo is de hele bovenbouw naar huis gestuurd. Deze leerlingen kunnen de lessen online volgen. Ook is er geen centrale pauze meer. De klas blijft in het lokaal. Verder dragen de leerlingen tussen de lessen door mondkapjes. Deze maatregel was even afgeschaald, maar is weer terug vanwege de recente besmettingen.
Voor middelbare scholen komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen, meldt de NOS vanochtend op basis van "verschillende bronnen". Volgens die bronnen krijgen leerlingen het advies om in de gangen, de aula en de kantine een mondkapje op te zetten. Tijdens de lessen geldt het advies niet. Mondkapje in klas?
Bij Wiskunde-docent Wiechert de Ruiter is het vanochtend vrij druk in de klas. "Vier leerlingen zijn er niet. Die kijken thuis mee. Ze zien en horen alles." Bang is hij niet om voor de klas te staan. En al is afstand houden soms lastig; mondkapjes in de klas zit hij niet zitten.

In de klas bij docent Wiechert de Ruiter


Ook rector Versteeg voelt daar vooralsnog niet voor. "Als je stilzit, lijkt het me niet zo nodig. Het gaat vooral om het bewegen." Hij mist wel de regie hierin van de overheid. "Ik had wel meer gezamenlijk afspraken willen maken. Over winkels is van alles gezegd, maar niet over scholen en dat verbaast me wel."

En de leerlingen, hoe is het met hen? "Ik vind het irritant", vertelt een scholier. Haar klasgenoten hebben er weinig aan toe te voegen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -