Terrassen verscheuren Utrechtse gemeenteraad tijdens coronadebat

Een tijdelijk uitgebreid terras op de Weerdsingel.
Een tijdelijk uitgebreid terras op de Weerdsingel. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Wel of geen grotere terrassen in de Utrechtse binnenstad? Dat is de rode draad in het spoeddebat dat de Utrechtse gemeenteraad vandaag hield. De raad kwam vandaag bijeen om de gevolgen van de coronacrisis voor de stad te bespreken. Het debat was al aangevraagd voordat de strengere regels door de regering deze week werden aangekondigd. In het debat was er raadsbrede kritiek op het college: de communicatie met de burgers van de stad moet veel beter.
Eerder dit jaar besloot de gemeente dat de horeca meer ruimte moet krijgen om gasten te ontvangen. Daarom kregen veel cafés en restaurants tijdelijk toestemming om hun terras op straat te vergroten. Maar daarvoor doet niet iedereen de handen op elkaar. Zo zijn er ondernemers die geen ruimte hebben voor een extra of vergroot terras. Omwonenden klagen over extra geluidsoverlast. Ook worden stoepen lastiger toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel.

Terrasverwarmers

Nu duidelijk is dat we ons nog vele maanden moeten aanpassen aan de gevaren van het coronavirus, pleiten veel partijen voor het verlengen van de tijdelijke uitbreiding van terrassen. Coalitiepartij D66 is voor, en krijgt steun van Student & Starter en VVD. Coalitiegenoot GroenLinks is juist heel erg tegen. Volgens Heleen de Boer (GroenLinks) is de ruimte in de binnenstad nodig voor hele andere zaken dan terrassen, bijvoorbeeld voor rolstoelers die nu niet over de stoep kunnen, of mensen die geen drankje kunnen betalen en op straat een gesprek willen voeren. Volgens De Boer is het vanwege van corona niet de tijd om te feesten in de horeca.
Het debat werd heel praktisch toen het ging over overkapping van terrassen en terrasverwarmers. Ook dit onderwerp verscheurt de raad. De Partij voor de Dieren is niet tegen grotere terrassen maar wel tegen zogenoemde heaters. Ook vraagt die partij om meer maatwerk voor de terrassen. Daar waar ze te groot en te luid zijn, moeten ze worden ingeperkt.

Mondkapjes

Burgemeester Peter den Oudsten ging in op de kritiek dat Utrecht uit de pas loopt met de andere drie grote steden. Daar werd veel eerder aan iedereen gevraagd mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. Volgens hem liggen de besmettingscijfers in Utrecht zeer sterk onder de andere drie grote steden. "Wij hebben het ingezet als proportioneel handelen", zei hij. De raad is het daar niet mee eens. Een meerderheid van de raad wil dat de burgemeester een actievere rol neemt om ondernemers en burgers actiever op te roepen om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Met die kritiek ging de burgemeester overstag; hij beloofde actiever uit te dragen dat mondkapjes gewenst zijn.
Naast de winterterrassen splijt ook het vergrote voetgangersgebied de coalitiepartijen. Om ruimte te creëren in de binnenstad is een groter deel van het oude centrum autovrij gemaakt. Niet iedereen is daar even blij mee, met name bewoners van de zuidzijde van de Oudegracht kwamen in opstand. Zij vinden in de raad nu steun bij meerdere partijen die er voor pleiten om dat deel van het centrum weer normaal toegankelijk te maken.

Communicatie

Raadsbreed is er kritiek op de manier waarop de gemeente communiceert met de inwoners van de stad. Volgens veel partijen weten inwoners allang niet meer waar ze aan toe zijn. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht kwam met een praktische oplossing, hij wil een dagelijks coronajournaal op RTV Utrecht. Er wordt nu gesproken over een dergelijk initiatief. Henk van Deún wil dat elke inwoner van de stad een persoonlijke brief krijgt van de gemeente. De burgemeester is het niet eens met die kritiek, hij zegt dat de gemeente heel veel doet aan communicatie, maar dat de raadsleden dat niet zien.

Contactonderzoek

Een opmerkelijk voorstel kwam van Rick van der Zweth van de PvdA. Hij wil werkzoekenden inzetten om de GGD te ondersteunen bij de het bron- en contactonderzoek. DENK, GroenLinks, PvdA en PvdD willen dat mensen met inwoners van de stad met een laag inkomen, via hun U-pas gratis mondkapjes verstrekt zouden moeten krijgen. Wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) gaf aan dat dit onderzoek al op maximale snelheid wordt uitgevoerd, en dat een versnelling niet mogelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.