Uitgestelde keramiekroute alsnog te beleven in het Bomenmuseum

Wied en Diederik Heyning aan het werk in hun atelier
Wied en Diederik Heyning aan het werk in hun atelier © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
DOORN - De mooiste werken van vijftig keramisten zijn nog een paar weken te bekijken in het Bomenmuseum in Doorn. Bezoekers kunnen er de keramiekroute 'Ode aan de Natuur 2020' lopen. De tentoonstelling werd eerder dit jaar nog uitgesteld vanwege corona.
Ragfijne porseleinen schalen en papierdunne lampen. Daar staan keramisten Wied en Diederik Heyning om bekend. Ze maken vooral kunst die je kunt gebruiken. Van dunne spagetti-achtige slierten van porselein maakt Wied kantachtige schalen. "Ik vind kant, zoals dat vroeger met veel geduld gemaakt werd gemaakt spannend, dat speelt hier ook. Steeds maar uitproberen totdat er een soort procedé ontstaat."
Wied maakt een kantachtige schaal
Wied maakt een kantachtige schaal © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Wied schildert al heel lang en dat doet ze nog steeds. Op rijstpapier, maar ook op het dunne porselein van de lampen en vazen die Diederik maakt. Diederik had vroeger niets met keramiek, maar is er door Wied mee begonnen. "25 jaar geleden heb ik mezelf afgevraagd, wat wil ik nou? Ik wil eigenlijk met mijn handen werken, thuis met Wied, in plaats van de wereld over vliegen en belangrijk zijn."
Wied en Diederik blijven experimenteren. Diederik haalt bijvoorbeeld een stuk gereedschap uit de doe-het-zelf-zaak waar je een soort tagliatelle mee kunt maken. En Wied bedenkt dan wat je daar mee kunt doen. Dit jaar doen ze weer mee met de keramiektentoonstelling in het Bomenmuseum in Doorn. Daar staan tussen het groen vier van hun beschilderde vazen. Diederik: "Ze stellen de vier seizoenen voor: Autumn Leaves, Zomerzang, Lentekriebels en Winterwacht."
Tussen het groen in het Bomenmuseum
Tussen het groen in het Bomenmuseum © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
De tentoonstelling 'Ode aan de Natuur' in het Bomenmuseum in Doorn duurt tm. 25 oktober.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.
Route C: tagliatelli klei

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.