Parkeer- en afvallasten voor Utrechtse inwoners omhoog

© Het Utrechts Archief
UTRECHT - Inwoners van Utrecht gaan meer betalen voor parkeren en afval. Dat blijkt uit de begroting die wethouder Klein (D66) vandaag presenteerde. Bewoners van de binnenstad en de wijken daaromheen gaan meer betalen voor hun parkeervergunning. Daarnaast gaan alle gezinnen zestig euro per jaar meer betalen voor de afvalstoffenheffing. Ook de hondenbelasting gaat omhoog.
De begroting die vandaag werd gepresenteerd kent veel onzekerheden. Zo is nog niet bekend hoeveel het Rijk gaat bijdragen aan de kosten voor corona. Wethouder Klein schrijft daarover in een persbericht: "De gedeeltelijke compensatie van de financiële gevolgen van corona door de Rijksoverheid geeft lucht, maar is niet volledig dekkend en het is onduidelijk wat de herijking van het gemeentefonds gaat opleveren." Wat de wethouder daarmee bedoelt, is dat er voor vele miljoenen nog niet duidelijk is of die door het Rijk gecompenseerd gaan worden. Om hoeveel miljoen dat gaat wilde Klein niet zeggen.

Kritiek

Om de dreigende economische crisis te lijf te gaan wil dit college al ingeplande investeringen eerder laten uitvoeren. Het extra geld moet gaan naar een groene leefomgeving, naar fiets en ov en het verduurzamen van woningen De keuze kan op weinig begrip uit de raad rekenen. Rick van der Zweth (PvdA): "Corona heeft een ongelooflijke impact op onze stad. Juist nu moeten we investeren in bestaanszekerheid. We zien goede voorstellen, maar pomp nu geen miljoenen in stenen."
Ook de keuze om de parkeertarieven te verhogen zorgt voor kritiek: "We vinden het geen goed idee om een deel van de rekening bij de autobezitter neer te leggen," zegt Dimitri Gilissen (VVD) "De stijging van de parkeertarieven voor de eigen bewoners vinden we buitenproportioneel en onnodig."
Het college zegt dat ze essentiële voorzieningen in de stad overeind wil houden, maar daar zet het CDA dan weer vraagtekens bij. Sander van Waveren: "Het college zegt wel dat ze essentiële voorzieningen niet wil laten vallen, maar doet vervolgens niets concreets om deze voorzieningen overeind te houden. Wij willen daar nu al geld voor reserveren."

RTV Utrecht

Ook RTV Utrecht ontkomt niet aan de bezuinigingen van dit college. In 2024 wordt de vergunning voor een nieuwe termijn opnieuw aanbesteed. Dat moet dan wel een stuk goedkoper. Nu krijgt RTV Utrecht nog 715.000 euro van de gemeente voor onder andere Bingo FM en Stads TV, vanaf 2024 wordt dat teruggeschroefd naar 240.000 euro. RTV Utrecht Mediadirecteur William Valkenburg: "Voor een dergelijk bedrag is geen serieuze lokale mediavoorziening te realiseren. De stad Utrecht verdient een krachtige onafhankelijke omroep, die informeert en verbindt."
In november praat de gemeenteraad in commissies over de begroting, in december wordt er een besluit over genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.