Corona vandaag: dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen, ontheffing voor poppodia

PROVINCIE UTRECHT - Na de strengere maatregelen van dinsdag om de tweede coronagolf tegen te gaan, krijgen we nu ook het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Maar dat advies zorgt ook voor onduidelijkheid. Hoe staat het ervoor in Utrecht en wat gebeurde er nog meer in de regio? In onze rubriek 'Corona vandaag' blikken we aan het einde van de middag terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen

Voor middelbare scholen komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen. Dat meldt de NOS op basis van "verschillende bronnen". Het is de bedoeling dat leerlingen in de gangen, de aula en de kantine een mondkapje op doen. In het klaslokaal mag het mondkapje af.
Bij de elf middelbare scholen die onder de Willibrord Stichting vallen, zoals het Sint Bonifatius College in Utrecht, dragen de leerlingen sinds begin dit schooljaar een mondkapje in de gangen.

Terrassen in binnenstad houden Utrechtse raad bezig

De Utrechtse raad boog zich vandaag over de kwestie van de terrassen in de binnenstad. Mogen ze groter worden of niet? Mag er een overkapping komen of niet? Dit zijn enkele vragen die centraal stonden tijdens een ingelast spoeddebat. Het blijkt dat de hele kwestie de raad verscheurt. En er was raadsbrede kritiek op het college: de communicatie met de burgers van de stad moet veel beter.

Coronaboete omlaag

De coalitie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, 50PLUS en SGP hebben donderdag een akkoord bereikt over de coronaspoedwet, zeggen ingewijden. De wet gaat voor drie maanden gelden in plaats van zes, de coronaboete voor meerderjarigen gaat omlaag van 390 naar 95 euro en de Tweede Kamer krijgt voortaan een week de tijd om bezwaar te maken tegen een nieuwe coronamaatregel. Ook komt er geen landelijk bezoekverbod meer in verpleeghuizen.

Utrechters vinden mondkapjesbeleid onduidelijk

Mondkapje of niet? Sinds gisteravond geldt het dringende advies om in alle publieke ruimtes een mondkapje te dragen. In de Utrechtse winkelstraten zie je het straatbeeld al veranderen. Waar gisteren nog niet veel mensen een mondkapje droegen, is dat vandaag wel zo. Maar het beleid is nog wat onduidelijk.
De Veiligheidsregio liet vanmiddag weten zich achter de landelijke maatregelen te scharen.
Utrechters willen een duidelijk beleid over mondkapjes

360 miljoen voor betere ventilatie op scholen

Het blijkt niet goed te zitten met de ventilatie-eisen op scholen in Nederland, zegt het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS). Daarom stelt onderwijsminister Arie Slob 360 miljoen euro beschikbaar om schoolbesturen en gemeenten te helpen de ventilatie op scholen op orde te krijgen. Als korte termijn maatregel wordt geadviseerd continu ramen en deuren open te zetten. Ook kunnen ze andere maatregelen nemen, zoals extra ventilatieroosters of hoge klapramen installeren.
Het blijkt dat elf procent van de ondervraagde scholen nog niet aan de ventilatienormen voldoet. Wat ze moeten wijzigen, verschilt sterk per school. Sommige moeten "grote, technische aanpassingen" doen, andere volstaan door tussen de lessen door te luchten. Van de ongeveer 9300 scholen heeft bijna tachtig procent gereageerd. Bij ruim de helft is nog niet bekend of ze voldoen, daar loopt nog een onderzoek. Bij 38 procent van de scholen is de ventilatie op orde.
Ondertussen blijkt dat het nooit gaat lukken om alle scholen in Nederland voor de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Dat zegt voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA). De installatiebranche komt daarvoor capaciteit tekort.

Dagcijfers

Het aantal coronabesmettingen is tussen woensdagochtend en donderdagochtend met 3252 gestegen. Dat is iets minder dan woensdag, toen het aantal bevestigde coronagevallen met 3294 toenam in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de provincie Utrecht zijn er 284 besmettingen bij gekomen.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg donderdag met dertien, evenveel als op dinsdag en woensdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

IC cijfers

In het Meander ziekenhuis liggen momenteel drie patiënten met het coronavirus op de IC en zeven patiënten op de verpleegafdelingen. Bij het Antonius gaat het om vier patiënten op de IC en veertien op de verpleegafdelingen. Het UMC zorgt tenslotte voor tien coronapatiënten in totaal, waarvan er vier op de IC liggen en zes op de verpleegafdelingen.

Meander Medisch Centrum opent cohortafdeling

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft vanmorgen (weer) een speciale afdeling geopend voor corona-patiënten. Het gaat voorlopig om zeventien bedden, die helemaal geïsoleerd worden van de rest van het ziekenhuis.
Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf had het ziekenhuis ook een zelfde soort afdeling. Toen ging het om een totaal van dertig bedden. Momenteel liggen er tien patiënten met het coronavirus in het Meander, waarvan er twee op de IC liggen. Vooralsnog heeft het openen van deze afdeling geen effect op de reguliere zorg.
Ook het UMC Utrecht heeft een corona afdeling geopend op de verpleegafdeling en op de IC. Het Antonius ziekenhuis heeft op de IC een corona-afdeling geopend. In het Diakonessen ziekenhuis is nog geen aparte afdeling geopend. Daar liggen nu tien patiënten met Covid-19. Het ziekenhuis staat wel 'in de startblokken' om een speciale afdeling te openen, laat een woordvoerder weten.

Alliantie van Evenementenbouwers vindt regels rond ontheffingen onduidelijk

Evenementenbouwers snappen niet hoe de regels rondom ontheffingen van evenementenlocaties worden uitgevoerd. Volgens de alliantie is er sprake van 'grote inconsistentie'. Veiligheidsregio's hebben de bevoegdheid gekregen te beslissen of evenementen wel of niet door mogen gaan. Daardoor ontstaan er verschillen, zowel regionaal als stedelijk, zeggen de evenementenbouwers. Ze willen zo snel mogelijk duidelijke regels en strakke protocollen waarop ontheffingen wel of niet worden verleend.

Ontheffingen voor 16 poppodia en theaters in provincie Utrecht

Zestien poppodia, theaters en andere culturele instellingen in de provincie Utrecht hebben een zogeheten ontheffing gekregen. Dat houdt in dat ze meer dan dertig personen in hun gebouw mogen ontvangen, ondanks de maandag door het kabinet aangekondigde maatregelen. Er wordt per instelling gekeken hoeveel mensen er in de zaal aanwezig mogen zijn, maar dat zullen er nooit meer dan 250 zijn.

Voetbalvereniging Amersfoort legt alles stil vanwege besmettingen.

Bij voetbalvereniging HVC in Amersfoort worden de trainingen voorlopig stilgelegd omdat een speler en een supporter besmet zijn geraakt met het coronavirus. Afgelopen zaterdag waren beide personen op de club en verbleven ze na een gespeelde wedstrijd (langere tijd) in de kantine. Omdat die wedstrijd druk werd bezocht, heeft de club meteen alarm geslagen. Per week wordt bekeken of de trainingen weer opgepakt worden. De club wint advies in bij de KNVB over aanstaande wedstrijden.

ANBO wil verplicht mondkapjes in de thuiszorg

Seniorenorganisatie ANBO steunt de oproep van thuiszorgmedewerkers om het dragen van mondkapjes te verplichten. Volgens de organisatie wonen er in Nederland bijna 600.000 kwetsbare ouderen die thuiszorg krijgen. ANBO vreest dat zij ernstig ziek kunnen raken als er geen goede beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Tot op heden is het voor thuiszorgmedewerkers niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dat terwijl ze zorg verlenen binnen de 1,5 meter afstand. Wijkverpleegkundigen zien op een dag meerdere ouderen en hebben tussen de bezoeken door geen tijd om zich te ontsmetten, zegt ANBO.

Smartlappenfestival Utrecht gaat niet door

Het smartlappenfestival in Utrecht, dat op 20 november plaats zou vinden, kan vanwege de coronamaatregelen niet door gaan. Dat schrijft de organisatie op hun website. Het smartlappenfestival wordt doorgaans goed bezocht. Volgens de organisatie is handhaven op 1,5 meter niet mogelijk.
"We hopen dat al onze smartlappenvrienden in het weekend van 20 november even aan een mooie smartlap denken en een traantje wegpinken... wij in ieder geval wel....", schrijft de organisatie.

Griftlandcollege kampt met veel besmettingen

Het Griftlandcollege in Soest kampt inmiddels met 32 coronagevallen. Het gaat vooral om leerlingen, maar ook medewerkers hebben het virus opgelopen. "Vijf docenten zijn besmet. Daarnaast zitten er nog zo'n vijftien thuis uit voorzorg", zegt rector Kees Versteeg. Ook kunnen vele tientallen leerlingen niet naar school vanwege bron- en contactonderzoek.
Bij Radio M Utrecht deed Versteeg zijn verhaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.